Az illegális étolaj piaci jelenléte akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor a Flavor Full Foods és Chang Chi Foodstuff nevű helyi cégek termékei között hamisítványokra bukkantak. Kiderült, hogy mindkét cég többféle, emberi fogyasztásra alkalmas étolajhoz gyapotmagolajat és különféle aromákat kevert, hogy aztán drágább olíva-, mogyoró- vagy chiliolajként tudja értékesíteni azokat. Az olcsó gyapotmag-olaj viszont önmagában is veszélyes lehet az egészségre, amennyiben a feldolgozás során nem vonják ki belőle az olyan mérgező összetevőket, mint például a gosszipol.
A vizsgálatok során szerencsére egyetlen hamisított termékben sem találtak gosszipolt, de Tajvanon más étkezési olajok tucatjait is tesztelésnek vetik majd alá, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy a jelenleg a piacon megvásárolható termékek biztonságosak és az előírásoknak megfelelően forgalmazhatóak. Szorgalmazzák továbbá, hogy a jövőben más, hasonló termékeket – így például a szójaszószt – is vizsgáltassanak majd be.

Az Egészségügyi és Jóléti Minisztérium október 27-én kiadott közleménye szerint a hamisított étkezési olajokat meg kell semmisíteni, a fogyasztókat megtévesztő címkével ellátott termékek pedig visszakerülhetnek a boltok polcaira, amennyiben az előírásoknak megfelelően korrigálják a címkén található fogyasztói tájékoztatást.

A közlemény arra is kitér, hogy minden olyan terméket meg kell semmisíteni, amely réz-klorofillin nevű színezőanyagot tartalmaz. Egyelőre ugyan nem tudni, hogy megtalálták-e bármelyik cég termékeiben ezt az adalékanyagot, amelynek a felhasználása Tajvanban nem engedélyezett.