A Francia Nagykövetség célja konferenciájuk megrendezésével francia és magyar rendészeti szakemberek eszmecseréjének elősegítése volt. A rendőr és vámos tisztek kölcsönösen bemutatták a legjobb gyakorlatokat, megvitatták a köz- és magánszféra együttműködésének lehetséges módozatait. Franciaországban külön hatóság, a Belügyminisztériumhoz tartozó OCLEASP (Környezetvédelmi és Közegészségügyi Központ Hatóság) speciális csoportja foglakozik a közegészségügyi veszélyt jelentő hamis gyógyszerek felderítésével, lefoglalásával.

A francia kereskedelemfejlesztési kirendeltség, az UBIFRANCE rendezvényén a kirendeltség olyan francia vállalkozásoknak szervezett bemutatkozási lehetőséget, melyek a magyar gyógyszer- és kozmetikai ipar beszállítói kívánnak lenni. Itt is fontos téma volt a hamisított készítmények elleni fellépés. Jerôme Lacour őrnagy, az OCLEASP képviseletében ismertette szervezete felépítését és tevékenységét. A magyar helyzetet Székely Krisztina, a Hamisítás elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője ismertette.

– Jóleső érzéssel számolhattam be arról, hogy a Magyarország által is aláírt Medicrime Egyezmény előírásainak megfelelően hazánkban már megvalósult, hogy a hamis gyógyszerek előállítása, forgalmazása, tartása és kínálása bűncselekménynek minősül és szabadságvesztés büntetést von maga után. – mondta Székely Krisztina, a HENT munkacsoport-vezetője. – Ezzel Európában az elsők között vagyunk, ahol a törvény teljes szigorával védi a lakosságot a veszélyes szerektől. Az egészségügyi termékek hamisítása külön büntetőjogi tényállás lett és a 2013. július 1-től hatályos Büntetőtörvénykönyv tartalmazza.