Eddig 23 ország írta alá az Európa Tanács gyógyszerhamisítás elleni egyezményét 2011. októberi megalkotása óta. A nemzetközi egyezmény célja, hogy nemzetközi harcot hirdessen a gyógyszerhamisítás és a hamisított gyógyszerek kereskedelme ellen. Ez az első olyan egyezmény, ami bűncselekményként definiálja a hamis gyógyszerek gyártását és forgalmazását, de büntetni rendeli a gyógyszerekhez tartozó dokumentáció hamisítását is, és kiterjed a gyógyszerek engedély nélküli gyártására és forgalmazására, valamint az előírt szabványoknak nem megfelelő gyártásukra is.

Az Európa Tanács az egyezménnyel azt a problémát próbálja kiküszöbölni, hogy a gyógyszerhamisítás és az ahhoz kapcsolódó egyes tevékenységek országonként különböző megítélés alá essenek. Az egyezmény érvényességéhez összesen öt – így még további három – országnak kell azt ratifikálnia, amelyek közül háromnak az Európa Tanács tagjának kell lennie.

Az egyezményt hazánk is aláírta ez év szeptemberében. Magyarországon a 2013. július 1-jétől hatályos új Büntető Törvénykönyv új tényállásként bevezette az egészségügyi termék hamisítása tényállást, amelynek szabályai a Medicrime Egyezményben előírtakra tekintettel kerültek kialakításra.