A Kínai Legfelsőbb Népbíróság szóvivője egy Pekingben tartott sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a kínai bíróságok évek óta azt próbálják elérni egyre növekvő számú elmarasztaló ítéleteikkel, hogy a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogsértések száma csökkenjen. Ugyanakkor annak érdekében, hogy fel tudják venni a harcot a szellemi tulajdonjog megsértőivel, hogy biztosíthassák a vállalkozások és a piac működésének rendjét, valamint az élelmiszerbiztonságot, szigorúbb jogi eszközökre van szükség.
Kiemelte, hogy a büntetőjogi szankciók körében különösen szükség van a szigorú pénzbüntetésekre, akár újak bevezetésére és a jelenlegi büntetések összegének növelésére. Példaként kiemelte, hogy a Kínában eddig előfordult egyik legszélesebb körű üzleti titok megsértése miatt indult ügyben a bíróság nem csak szabadságvesztést, hanem 1,3 milliárd illetve 977 millió forintnak megfelelő pénzbüntetéseket is kiszabott.
A bíróságok ezen kívül felismerték annak fontosságát is, hogy az ilyen jogsértések esetén minden, a bűncselekményhez felhasznált tárgyi eszközt és a jogsértő terméket is le kell foglalni annak érdekében, hogy az elkövetők ne ismételhessék meg a jogsértő cselekményeket.

Beszámolt arról, hogy Kínában a helyi bíróságok tavaly 12.749, szellemi tulajdont érintő jogsértéssel kapcsolatos ügyet tárgyaltak és 15.518 elkövetőt ítéltek el. Mindkét szám öt éves csúcsot jelent.