A malária afrikaiak százezreit öli meg minden évben és milliókat betegít meg. A gyógyszereksegíthetnek megfékezni a kórt és emberéleteket menthetnek meg, de Afrikában a gyógyszerek csaknem a fele nem felel meg a szükséges előírásoknak és akár harmaduk hamis is lehet – írja a Scientific American.

Ugyanakkor a PharmaCheck-nek nevezett új technológia, amelyet a Bostoni Egyetem kutatói fejlesztettek ki, változtathat ezen az állapoton; a technológia a kísérleti stádiumból hamarosan tényleges alkalmazásba kerülhet. A  technológia már abban az állapotban van, hogy Ghánában hamarosan élesben is tesztelhetik, és megkapta az amerikai Nemzeti Felsőoktatási Feltalálók és Újítók Szövetségének (NCIIA) ösztöndíját is.

A találmány a következőképpen működik: a kérdéses gyógyszert feloldják folyadékban és ebből a folyadékból kis mennyiség áramlik át egy mikrofluid chipnek nevezett eszköz csatornáin. A csatornákban olyan molekula van, amely kémiai kötést hoz létre a tényleges gyógyszerrel. A folyamatot fluoreszkáló jelenség kíséri, ami akár egy okostelefonos alkalmazással is mérhető. Ez megmutatja, hogy mennyi aktív hatóanyag van a tablettában.

Ha a PharmaCheck működik, akkor ez az egyszerű és olcsó módszer  segíthet a gyógyszerhamisítók elleni harcban és ezrek életét mentheti meg.