Ebben Tajani elmondja, hogy a legálisan működő vállalkozásoknak hatalmas kárt okozó és a munkanélküliség növekedéséhez nagyban hozzájáruló termékek kereskedelme ellen indította el a Bizottság a „Stop Fakes” (“Állítsuk meg a hamisítványokat!”) nevű akcióját, amelynek célja az, hogy a nemzeti és az uniós szervezetek egymással összefogva, szorosabb együttműködésben tudják felvenni a harcot a hamisítók ellen. A hamis termékek kereskedelme az ENSZ becslései szerint körülbelül évi 200 millió eurós (közel 600 millió forintos) kárt okoz világszerte, ami a drogkereskedelemhez hasonló volumenű problémává teszi azt.

A hamisítás szinte minden szektorra és árufajtára kiterjed, de Tajani szerint a divatipar különösen veszélyeztetett. Az EU-ban működő vámhivatalok visszajelzései szerint az általuk észlelt hamisítványok 60%%-a divatcikk. Az ágazatban közel 850,000 cég működik, amelyek többsége kis- és közepes vállalkozás. Az EU-ban ők adják a GDP 3%-át és 5 millió embernek adnak munkát, legyen szó tervezésről, gyártásról, szállításról vagy az eladásról. Mivel a divatcikkek gyártásában Európa világelső, ezért a hamisítás is itt okozza a legnagyobb kárt, tette hozzá az alelnök.

A termékbiztonságról szólva elmondta: a hamis termékek nem csak egyszerűen veszélyesek, de egyre veszélyesebbek. Mindenki szeret jó üzletet kötni, azonban a hamis termékek gyorsan használhatatlanná, hibássá válhatnak, továbbá nagy az esélye, hogy az európai egészségügyi és biztonsági követelmények betartása nélkül állítják elő azokat. 2010-ben például a lefoglalt hamis áruk 14,5%-át találták feltehetően egészségre ártalmasnak, míg 2011-ben ez az arány már 28,6%volt.

Az interjúban Tajani azt is elmondta, hogy a hamisítás ezen kívül munkahelyek megszűnését is eredményezheti, rossz hatással van az innovációra és a kormányokat is jelentős adóbevételektől fosztja meg, ezért minden tagállamnak szükséges saját hatáskörben is fellépnie ellene. Az Európai Bizottság emellett együttműködik a tagállamokkal abban, hogy megnehezítsék a hamisítók dolgát. Idén februárban a Bizottság egy több évre kidolgozott tervet és egy jogszabály-tervezetet mutatott be, amely megkönnyíti majd az ellenőrzést a belső piacon, lehetővé téve a hatóságoknak a veszélyes termékek forgalomból való azonnali visszavonását. Az előterjesztett rendelet minden tagországban egyaránt közvetlenül hatályosul és közvetlenül alkalmazandó is lesz.