Az ország egyik tartományában, Thikában tartott ismeretterjesztő program keretében Atoken arról számolt be, hogy a kormány kára a kieső adóbevételek miatt ötvenmilliárd kenyai shillingre tehető (126,4 milliárd forint), a gyártók pedig húszmilliárd shillingtől (50,6 milliárd forint) estek el a hamisító-ipar tevékenysége miatt, írja a bernama.com.my. A Hamisításellenes Programot az érintettek számára az Ügynökség támogatta és szervezte.

Atoken szerint a hamisítás hátrányosan érinti a gazdaságot és negatívan befolyásolja a helyi ipar fenntarthatóságát és a munkahelyek számát is, amelyekre pedig égető szükség van. A hamisítás ezen kívül a fogyasztókra is veszélyes. Sok közlekedési baleset írható például a hamisítás számlájára, mert az előírásoknak nem megfelelő hamis import- vagy helyben előállított alkatrészek okozták ezeket.

Arra sürgette továbbá a kenyaiakat, hogy az ország építéséhez eredeti, kenyai termékek vásárlásával is járuljanak hozzá.

Kiemelve azt, hogy a hamis termékek piaca a korrupciónak köszönhetően virágzik az országban, megemlítette, hogy a mindössze három éve létező ügynökség komoly kampányba kezdett annak érdekében, hogy tájékoztatást nyújtson a polgároknak a hamis termékekről és az általuk okozott veszélyekről.