A Smith & Associates az elektronikai alkatrészek legnagyobb független forgalmazója: az 1984-ben, a texasi Houstonban alapított cég több országban, 350 alkalmazottal van jelen és éves szinten majdnem százmilliárd forintnyi bevételt termel. A cég pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy a központi minőségellenőrzést végző munkatársai megkapták okleveleiket az CCCI-102 névre hallgató, újonnan kifejlesztett követelményrendszer ismeretéről, számol be a prweb.com.

Az új rendszer mögött az a Components Technology Institute Inc. (CTI) áll, amely a szigorú követelményrendszeréről ismert Hamis Alkotóelemek Elleni Program (Counterfeit Components Avoidance Program, CCAP-101) nevű tanúsítványt is megalkotta. A Smith & Associates együttműködött a CTI-vel a tanúsítvány létrehozásában, amelynek most is az a célja, hogy megakadályozza a hamis elektronikai alkatrészek bekerülését az elektronikai cikkek ellátási láncának folyamatába. Az új tanúsítvány szigorúbb követelményeket támaszt a minőségvizsgálók képesítésével szemben, mint az eddigi minősítő vizsgák.

A program célja, hogy a CCAP-101 tanúsítvánnyal rendelkező vállalkozások minőségellenőrző munkatársait olyan ismeretekből képezze ki, amelyek megkönnyítik számukra a hamis elektronikai alkatrészek felismerését. A program a témával és a hamis alkatrészek felderítésével kapcsolatban teljes körű elméleti és gyakorlati képzést biztosít, amelyek kitérnek a hamisítási eljárások és az ezzel kapcsolatos régi és új módszerek ismerete is.

A Smith & Associates 31 dolgozója egyes szintű képesítést kapott, míg három, magasabb szinten dolgozó vizsgáló a kettes szintet teljesítette. A tréning és a vizsga számos témát ölelt fel, köztük a mikroszkópos vizsgálatot, szabad szemmel történő értékelést és nyomkeresést, a mintavételi eljárások helyes használatát, a nedvességre érzékeny alkatrészek védelmét, acetonos, röntgenes és röntgenfluoreszcencia-vizsgálatok ismeretét, valamint a forrasztások minőségének ellenőrzését is.

A Smith & Associates azt tervezi, hogy a Hong Kongban és Amszterdamban található központjaikban foglalkoztatott minőségellenőrei számára is biztosítja mindkét szinten a képzést és a tanúsítvány megszerzését. Art Figueroa, a cég nemzetközi tevékenységekért felelős igazgatóhelyettese szerint a képzés azért fontos, mert “ a hamisítók sohasem nyugszanak. Állandóan új technológiák fejlesztésén dolgoznak, amelyekkel eredetiként adhatják el hamis termékeiket, nekünk pedig tartanunk kell velük a lépést. Az új képzés és képesítés alkalmazásával azt reméljük, hogy kivehetjük a részünket az állandóan fejlődő és fenyegető hamisító-ipar elleni harcból.”