A nagyszabású, kifejezetten az interneten árusító gyógyszerhamisítók ellen meghirdetett akcióban a rendőrök az eladásra szánt gyógyszerek mellett kilenc tonna alapanyagot is elkoboztak 2,2 milliárd jüan (81,4 milliárd forint) értékben – értesült a Hszinhua hírügynökség. A pirulák készítői és internetes árusítói, többnyire egy országos hálózat részeként, az ország 29 tartományában és tartományi jogú városában tevékenykedtek.

A rendőrök az elmúlt fél évben több mint 140 gyógyszereket árusító internetes portált zártak be, az általuk árult hamis gyógyszerek a gyerekeknek való szirupoktól kezdve fájdalomcsillapítókon át a Viagráig szinte minden márkát és fajtát átfogtak.     A kínai kórházakban és a patikákban a gyógyszerek ára általában magas, a lakosok ezért fordulnak a világhálón az eredeti töredékéért névleg ugyanazt árulókhoz.

A gyógyszerhamisítás miatt indult jogi esetek száma tavaly a nyolcezret is meghaladta, ami ötszörös növekedés a 2011-es évhez képest. A gyógyszerhamisítás terjedésének megfékezésére a kínai kormány élelmiszer és gyógyszeripari hivatala júliusban hirdetett minden korábbinál szigorúbb és átfogóbb kampányt.