Az Országos Sportegészségügyi Intézetben doppingellenőrző labor helyett táplálék-kiegészítők bevizsgálását végző, nemzetközileg akkreditált laboratóriumot hoznának létre. Magyarországon egyébként forgalmazásában bejelentéshez kötött étrend- s nem táplálék-kiegészítőkről szólnak a jogszabályok, az elsősorban sportolók számára készülő különleges táplálkozási célú élelmiszerek esetében még a fenti kötelezettség teljesítésére sincs szükség.

E labor létrehozása mellett szól, hogy a WADA nem foglalkozhat az étrend-kiegészítőkkel, mivel szabályzata tiltja a kereskedelmi forgalomban lévő termékek vizsgálatát, kivéve abban az esetben, amikor egy-egy doppingeset kivizsgálása során „belefut” e készítmények valamelyikébe. Az viszont nyílt titok, hogy az étrend-kiegészítőkkal „valamit kezdeni kell”. Európában jelenleg két nagy bevizsgálása program létezik, az egyik eredménye az úgynevezett Kölni Lista, míg a másikat a holland Nemzeti Doppingellenes Szervezet (NADO) végzi, de non-profit szervezetek foglalkoznak e témával az Egyesült Államokban is. ((Magyarországon régóta létezik egy a táplálék-kiegészítők bevizsgálását végző, nemzetközileg akkreditált laboratórium, ez pedig a WESSLING Hungary Kft – megjegyzés a szerk.)

Az étrend-kiegészítőkkel az a gond, hogy sokszor nem tudni, pontosan mit is tartalmaznak, így előfordul, hogy doppingszernek minősülő anyaggal szennyezett szert vesznek magukhoz a sportolók. A doppingellenes szervezetek mindegyike küzd a táplálék-kiegészítők problémájával. A WADA állásfoglalása szerint egyébként megfelelő étrenddel fedezhetők a sportolók szükségletei, a táplálék-kiegészítők alkalmazása csak orvosi ellenőrzés mellett, diagnosztizált hiányállapot esetében megengedett.

Egy korábbi hazai felmérés szerint a megkérdezett sportolók 96 százaléka szed valamilyen – akár többféle – táplálék-kiegészítőt, s ezek az arányok nyilván nemzetközinek is tekinthetők. A pontos tartalmi bevizsgálást végző, nemzetközileg akkreditált labornak tehát mindenképp lenne létjogosultsága. Kialakítása ige nagy költségekkel járna, a laboratórium létrehozása hozzávetőlegesen fél milliárd forintba kerülne és éves működtetés költsége is igen magas lenne.