A banburyguardian.co.uk portál beszámolója szerint hasonló anyagok nem csakezen a helyszínen, hanem az Egyesült Királyság egész területén, valamint Európában is egyre gyakrabban bukkannak fel. Ezek a kemikáliák nem csupán a földműveléssel foglalkozó lakosságra lehetnek veszélyesek, de az elkövetők szervezett csoportjai ezek bevételéből olyan nemzetközi tevékenységeket is finanszírozhatnak, mint az embercsempészet vagy a terrorizmus.

A helyi rendőri szervek egyik vezetője szerint a hatóságok közvetlenül együttműködnek a farmerekkel, tanácsot és felvilágosítást adva az illegális növényvédőszerekkel kapcsolatban.  A programot a Harper Adams Egyetem kutatása is támogatja, amelynek keretei között  az illegális szerek az Egyesült Királyság mezőgazdaságára gyakorolt hatásait vizsgálják.

A rendőri szervekneknagyon nehéz felderíteni az ilyen bűncselekményeket, így  elsődleges fontosságúnak, hogy megfelelő információkhoz jussanak ezekről. Ezért fontos az együttműködés a farmerekkel és a növényvédőszerek gyártóival is. A vezető ezért megkért mindenkit, hogy ha bármi gyanúsat tapasztalnak, hívják a sürgősségi telefonszámunkat.

Anthony Stansfeld rendőrkapitány kijelentette, hogy kiemelt figyelmet fognak szentelni az ügynek, mert ezek a szerek veszélyeztetik az egész táplálékláncot és a vadvilágra is károsak lehetnek.

A hatóságok figyelmeztetése szerint a szokatlan szag például elárulhatja a hamisított kemikáliát, de gyanús lehet az is, ha akciós áron kínálnak egy, az eredetivel látszólag megegyező növényvédőszert, vagy ha másikat kínálnak, mert a kívánt áru “nincs készleten”, illetve amikor szemmel látható minőségi problémák akadnak a termékkel vagy ha a csomagolása tűnik furcsának.