cigaretta“Minél szegényebb vagy, annál valószínűbb, hogy a dohányzás tökreteszi az egészségedet”, mondta a Sinn Féin parlamenti képviselője, Sandra McLellan az ír parlament Egészség- és Gyermekügyi Tanácsában. A Tanács (amelynek az összes ír parlamenti párt tagja) azért ült össze pár nappal ezelőtt, hogy megvitassák, milyen hatással lehetne az egyszerűsített cigaretta-csomagolások bevezetése a gyermekekre és a dohányosokra, tudósít a thejournal.ie. A megbeszélésen a rendőrség és a vámhivatal képviselői is jelen voltak.

McLellan szerint a dohányzás egyértelműen nagyobb veszélyt jelent “bizonyos szociális rétegekre”, míg a Munkáspárt egyik képviselője, Ciara Conway nem tartotta egyértelműnek, hogy az új (csak a gyártót feltüntető és egészségügyi figyelmeztetésekkel ellátott) csomagolás útját állná-e a hamisításnak. A tervezet ellenzői szerint csak a feketepiac nyerne az új módszerrel, mert a bűnözők ugyanúgy eladnák a cigarettákat bárkinek, a gyermekeket beleértve.

Gerald Moran, a Vámhivatal Közvetett Adókért Felelős Részlegének képviseletében azon véleményének adott hangot, hogy egyedül a zárjegy alkalmas a hamisítás visszaszorítására. Hozzátette, hogy szerinte a cigarettahamisítást “nemzetközi bűnözői csoportok végzik” és “annak visszaszorítása elsődleges fontosságú az adóbevételek tekintetében.”

Az Ír Vámhivatal a múlt évben 43,3 millió euró értékű hamis cigarettát foglalt le. Ez a szám azonban 2007 óta nem volt ilyen alacsony. Az eddigi rekordot a 2009-es év hozta, amikor 92,1 millió euró volt a lefoglalt dohányáruk összértéke.

Ír egészségügyi szervezetek támogatják az egyszerűsített csomagolás bevezetését, amelyek Ausztráliában már forgalomban vannak. Ezek csomagolásán sokkal nagyobbak az egészségügyi figyelmeztetések, amelyek a vonzó reklámok helyét foglalják el a dobozokon.