Az amerikai Johns (akinek műalkotásai többször is sok millió dolláros áron keltek el) egy órán keresztül ismételgette a manhattani bíróságon: nem adott engedélyt az alperes Brian Ranmarine-nek a másolat elkészítésére, amikor 1990-ben viaszmintát készíttetett vele a műről, tudósít az ügyről az auctioncentralnews.com.

Ranmarine-t három rendbeli csalással vádolják. A férfi öntőmintákat csinált művészek számára a nyolcvanas-kilencvenes években, aztán azokat felhasználva illegális másolatokat készített. Ezeket később több tízezer és egymillió dollár közötti áron próbálta meg eladni.

Az ügyész szerint Ranmarine-t Johns bízta meg egy viasz-öntőforma készítésével 1990-ben, ez azonban soha nem került vissza a művészhez. Ranmarine 2010-ben, szorult anyagi helyzete miatt próbálta meg eladni a bronzmásolatot, a vevő azonban csalásra gyanakodott és az FBI-hoz fordult. Ők hangfelvételt készítettek a találkozó során, amit az esküdteknek is bemutatnak majd.

Az eredeti műalkotás (ami egy, az Egyesült Államok zászlaját ábrázoló, hőtechnikával készült papírkollázs) 2010-ben kelt el egy New York-i aukción, 28,6 millió dollárért. A mű most a Princeton egyetemen látható.

A védőügyvéd szerint Ranmarine a hetvenes évek közepén érkezett az Egyesült Államokba úgy, hogy sem írni, sem olvasni nem tudott. Ennek ellenére sikeres szobrász vált belőle, a művészek pedig “sorban álltak az öntödéje előtt”.

Az ügyvéd szerint a művészek sokszor csak szóban egyeztek meg Ranmarine-nel, máskor pedig műalkotásokkal fizettek neki az öntőformáikban használt értékes fémekért.

A védőügyvéd megemlítette azt is, hogy Johns egy volt asszisztensét 22 műtárgy eltulajdonításával vádolták, amelyeket állítólag egy connecticuti pop art-művész stúdiójából lopott. A kormány szerint Ranmarine egyszer már bűnösnek vallotta magát 2002-ben, mert hasonló esetekkel kapcsolatban üzleti feljegyzéseket hamisított.

Ranmarine-t eredetileg csak Johns műalkotásának tervezett eladásával vádolták, de az ügyész szerint más művészek (Robert Indiana és Saint Clair Cemin) műveinek másolataival is kereskedett. A bírósági feljegyzések szerint egy queensi galéria tulajdonosától 34,000 dollárt csalt ki 12 hamis szoborért cserébe.

Saint Clair Cemin az ügy első tanújaként elmondta: egyszer két, gyertya formájú szobrot adott Ranmarine-nek ajándékba. Később egy new york-i orvos otthonában látta az azokról készült másolatokat. Cemin ekkor meglátogatta Ranmarine öntödéjét, ahol felfedezett még egy, a művéről készített másolatot. Elmondása szerint földhöz vágva összetörte azt, majd távozott és azóta sem találkozott a csalóval.