A Daily Dot nevű weboldalon olvasható, hogy számos harmadik fél által eladott, de negatív értékeléseket kapó termék még hónapokig, vagy akár évekig is megtalálható az Amazon kínálatában, írja a digialjournal.com. Az ilyen esetek azért problémásak, mivel ezek a termékek adják az Amazon forgalmának 40%-át.

Talán a leghírhedtebb, Amazon kínálatában megtalálható hamisítvány egy iPod töltő: a termék adatlapja szerint nincs köze az eredeti gyártó Apple-höz, az oldal tetején mégis Apple-termékként hirdetik.  Használóik szerint ezek a töltők veszélyesek tudnak lenni, mert gyakran túlmelegednek, elolvadnak – vagy meg sem érkeznek hozzájuk. Egy 23 éves kínai nő, Ma Ailun éppen egy ilyen hamistöltő hibája miatt vesztette életét.

A termékből egyébként a kérdést vizsgáló Daily Dot szintén vásárolt egyet és saját tapasztalatai alapján is megerősíthette, hogy a töltő valóban olvadni kezd használat közben.

Az Amazonon már számos cég nem is árulja termékeit, köztük a Johnson&Johnson,  mivel szerintük sem tesz eleget az Amazon azért, hogy termékeik szennyezett hamisítványai ne kerüljenek eladásra. A NaturalNews.com azzal vádolja az oldalt, hogy hamisított táplálék-kiegészítőket árul, a CBS jelentése szerint pedig az Amazon 20,000, InStyle márkájú hamisított hajvasalót értékesített.

A Daily Dot kiemelte, hogy az oldal működését nagyban befolyásolják a negatív értékeléseket adó felhasználók.

Az Amazon egyelőre nem reagált a vádakra.