A gyűjtők azt állítják, hogy Haring barátaitól (például egy New York-i DJ-től) vásárolták a képeket, írja a reuters.com. Ennek ellenére az alapítvány 2007-ben elutasította a képek eredetiségét és új bizonyítékokat sem vesz figyelembe azokra vonatkozóan. Az alapítvány vezetői sem kívántak nyilatkozni az ügyről.

Haring művei főleg a nyolcvanas évek New Yorkjának utcai kultúráját mutatták be, gyakran politikai vagy társadalmi témákkal színezve. A művész 1990-ben hunyt el. Egy eredeti képét ma fél- és egymillió dollár közötti áron lehet megvásárolni.

Tavaly márciusban körülbelül 80, neki tulajdonított alkotást mutattak be egy kiállításon Miamiban. Két nappal később az alapítvány pert indított védjegybitorlás és szerzőijog-sértésért, állítva, hogy a kiállított művek hamisak. A kiállítást be is zárták és a bírósági kereset szerint az eladások meghiúsulása miatt körülbelül 40 millió dollár értékű műalkotás nem találhatott új gazdára.

A műgyűjtők szerint Haring festményeit tulajdonképpen lehetetlen értékesíteni a nagyobb aukciós házakban, kivéve, ha rendelkeznek az alapítvány igazolásával.

A gyűjtők szerint ennek a gyakorlatnak egyetlen célja van: magasan tartani az alapítvány által birtokolt képek árát.