Ezek a nyomtatók már a háztartások számára is elérhetővé váltak, a Gartner technológiai kutatóintézet egy, a témában készített jelentésében viszont 2018-ra már akár több mint százmilliárd dolláros nagyságrendűre becsüli az anyagi kárt, amelyet egyidejűleg a szellemi tulajdonjogok jogosultjainak okozhat használatuk, írja a securingindustry.com.

A 3D nyomtatók piaca minden évben duplájára nő, amely öt év múlva már csaknem 6 milliárd dolláros üzletet jelenthet majd. A technológia is gyorsan fejlődik, segítségével manapság már fémből, műanyagból vagy akár szerves alkotóelemekből is előállíthatóvá váltak minimális anyagveszteség mellett különféle termékek.

A 3D nyomtatásban tehát hatalmas lehetőség rejlik, a Gartner véleménye szerint akár már jövőre számíthatunk valamelyik, a szellemi tulajdonjogra érzékenyebb cég komoly fellépésére.  A Gartner szerint várható továbbá, hogy világszinten az autóalkatrészek, játékok, számítástechnikai eszközök és fogyasztási cikkek gyártói mintegy 15 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetnek majd el  a 3D nyomtatóval előállított eszközök miatt – mindezt két éven belül.

A Gartner-jelentés termékeik védelme érdekében olyan egyedi azonosítók – mint például a termékbe épített chipek vagy más egyedi jelzések – kifejlesztését javasolja a gyártóknak, amelyek nem másolhatók 3D nyomtatókkal. Felmerülhet továbbá annak is szükségessége, hogy a kereskedők lehetőséget biztosítsanak a vásárlók számára, hogy maguk is azonosíthassák a termékeket, amelyre szintén különféle módszerek kifejlesztését javasolja.