“Ez a példa nélküli bővítés a domainek területén, amit eddig a .com és egy maroknyi másik legfelső tartomány uralt, nagy eséllyel megzavarja majd a védjegyek webes védelmére kidolgozott stratégiákat”, idézi a WIPO közleményét az ip-watch.org.

A WIPO főigazgatója, Francis Gurry szerint az 1400 új végződés bizonytalan helyzetbe hozhatja majd a védjegyek tulajdonosait, akik korlátozott pénzügyi forrásokkal rendelkeznek védjegyeik oltalmazásra. Hozzátette: a tulajdonosoknak változtatniuk kell majd a prioritásaikon, amikor védjegyeik webes oltalmazási és jogérvényesítési stratégiáiról döntetnek. Gurry “jelentősnek” nevezte a tervezett változtatások várható hatásait. Az ICANN eddig 160 új végződést (gTLD-t) hagyott jóvá.

A WIPO Döntőbíráskodással és Mediációval Foglalkozó Központja több olyan esettel is foglalkozik az Egységes Vitarendezési Eljárások keretén belül, ahol domain nevekkel éltek vissza az interneten és azt mondják, tavaly jelentősen megnőtt a domainekkel kapcsolatos viták száma, amellett, hogy a vitás ügyek száma összességében csökkent.

Február 11-én érkezett hozzájuk az első vitás ügy, ami egy, az ICANN által jóváhagyott legfelső tartomány miatt (.bike) indult. “Ez, és a többi legfelső tartományt érintő, a WIPO-hoz benyújtott eset betekintést enged majd abba, hogy mennyit költenek ezentúl jogi védelemre a tulajdonosok az új tartományok esetében”, közölte a szervezet.

A WIPO közleménye a WIPO Védjegyjogi Állandó Bizottsága aktuális ülésének első napján  látott napvilágot, illetve csak néhány nappal azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya is bejelentette, visszalépnek az ICANN kiváltságos felügyeletétől.

A WIPO közölte továbbá, hogy a központ tavaly felülvizsgálta a Mediációval és Döntőbíráskodással Foglalkozó Szabályzatát, amely keretet biztosít a jogviták rendezéséhez és 2014. június 1-jétől a frissített szabályokkal dolgozik majd tovább.

Gurry szerint az aktualizált szabályzat célja, hogy a vitarendezési eljárások gazdaságosabbak és hatékonyabbak legyenek. Kiemelte ezek közül a sürgősségi segítségről és a többpárti döntőbíráskodásról szóló rendelkezéseket, amelyek szerinte válaszul szolgálnak a technológia, az üzlet és a jogi feltételek fejlődésére.

A WIPO ezen kívül arról is beszámolt, hogy decemberben a Központ “egyénre szabott megállapodási mintákat” bocsátott a távközlési ipar rendelkezésére, amelyek segítségével azok egy vita során a WIPO döntőbíráskodással és közvetítéssel foglalkozó központja elé utalhatják a tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív feltételekkel (FRAND) kapcsolatos vitáikat.

“A megállapodási minták létrehozatalának célja a FRAND-ügyeket érintő kérdésekben történő döntések költség- és időhatékonyságának javítása volt. Kialakításukat  különböző jogrendszerek szabadalmi jogi, döntőbíráskodási és szabványosítási szakértőivel való konzultáció előzte meg, együttműködve az Európai Távközlési és Szabványügyi Intézet tagjaival és a szervezet titkárságával”, közölte a WIPO.

A közlemény ismertette a központ éves eredményeit is, például azt, miszerint tavaly is a kiskereskedelmi, a divat, valamint a bank- és pénzügyi szektorból érkezett a legtöbb panasz.