A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: az észak-alföldi esetben egy tisztítószerek nagykereskedelmével foglalkozó Kft. nagy tételben, ezerliteres tartályokban importált gyengébb minőségű, de legálisan forgalomban lévő folyékony mosószert Szlovákiából. A terméket flakonokba töltötték, majd a különböző márkájú mosószercímkéket postán vagy futárszolgálattal eljuttatták a viszonteladóknak, akik a flakonokra ragasztották.

Abban az akcióban a pénzügyőrök és a revizorok négy megyében, huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást, egyebek mellett a nyíregyházi elosztóközpontban. A pénzügyi nyomozók több mint húszezer liter folyékony mosószert, ezer kilogramm mosóport, mintegy hétezer hamis címkét, kupakokat, flakonokat és egymillió forint készpénzt is lefoglaltak.

Nyolc embert elfogtak és gyanúsítottként hallgattak ki iparjogvédelmi jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének gyanúja miatt. A bíróság elrendelte három ember őrizetét.

Az észak-alföldi régióban a NAV pénzügyi nyomozói ebben a negyedévben már a második nagy mosószer-hamisító csoportot fogták el – írták a közleményben.

Emellett Pest megyében csaknem egy időben fogtak el két, szintén mosószer-hamisítással foglalkozó csoportot. A pénzügyőr járőrök előbb a főváros XVII. kerületében, majd Kistarcsán tartottak raktárellenőrzést.

Mindkét helyen tetten érték az elkövetőket.

A pénzügyi nyomozók a két helyszínen flakonokban mintegy 37 ezer liter mosószert, 22 ezerliteres tartályban pedig ismeretlen eredetű folyadékot találtak, továbbá töltőberendezéseket, címkéző gépeket, flakonokat és címkéket foglaltak le. A budapesti raktárban a mosószeren kívül öblítőt, tisztítószert és sampont is csomagoltak.

Ebben a két ügyben tizenkét embert hallgattak ki gyanúsítottként iparjogvédelmi jogok megsértése miatt.