A jelenségről Wiltshire C. N. Johnson, a Nyugat-afrikai Posztgraduális Gyógyszerészképző Főiskola (WAPCP) elnöke beszélt egy héttel ezelőtt, írja a ghananewsagency.org. Egyben arra kérte az itteni országokat, hogy népszerűsítsék és védelmezzék a helyben gyártott gyógyszereket.

Johnson állítása szerint a szervezett bűnözés már nem biztosít olyan jó megélhetést a feketéző kereskedőknek, mint régebben. Ezért most sokan a könnyű pénzhez jutást lehetővé tevő hamis gyógyszerekkel üzletelnek, ezzel pedig sok ember életét veszélyeztetik. Johnson arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egészségügyi Világszervezet a WAPCP-vel együttműködve fellép a probléma ellen.

Johnson szerint az ilyen kezdeményezéseknek köszönhető, hogy a hamis gyógyszerek aránya Nyugat-Afrika Szaharától délre eső régiójában a 2012-es 50 %-ról 2013-ra 20%-ra csökkent. Hozzátette: a hamisítás elleni küzdelemben kiemelkedő az emberi erőforrás szakmai  képzése, valamint a régió országaiban is szükség lenne  jogharmonizációra a hamis gyógyszerek területét érintően, ami kellőképpen elrettentené a hamis gyógyszerekkel kereskedőket és segíthet megfékezni a hamis gyógyszerek általi fenyegetettséget.