Eddig Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi, New York, Észak-Karolina és Texas államokban kerültek elő problémás termékek, számol be a securingindustry.com.

A gyártó szerint több vásárló is jelezte, hogy az Alli-s dobozokban az eredeti terméktől eltérő tablettákat találtak, “különböző formában és színben”. Más dobozokról hiányzott a címke és a biztonsági zárjegy sem volt valódi.

Az Alli-kapszulák türkizkékek, rajtuk egy sötétkék sávval, amibe a “60 Orlistat” feliratot ütöttek. A kapszulák felcímkézett dobozokban kaphatók,  belül egy fóliával ellátva, rajta “Sealed For Your Protection” (“Lezárva az ön védelméért”) felirattal.

“Nálunk a biztonság a legfontosabb, ezért megkérünk minden kereskedőt és gyógyszerészt, hogy azonnal vegyék le a polcaikról az Alli-t”, kérte Colin Mackenzie, a GSK egyik vezetője.

Az Alli a Roche (receptköteles) fogyasztószerének, a Xenical-nak aktív hatóanyagát tartalmazza, a GSK 2004-ben vásárolta meg a vény nélkül kapható termék jogait. A termékkel évi egymilliárd dollárnál is többet szerettek volna keresni, de az optimista becslések ellenére a fogyasztószer 100 millió fontnál is kevesebbet hozott évente a GSK-nak. A cég 2011-ben eladásra ajánlotta a jogokat (több másik mellett), de nem sikerült vevőt találniuk. Még abban az évben egy kínai állampolgár elismerte, hogy hamis Alli-t csempészett az Egyesült Államokba.

A cég a vény nélkül árult termék elindulása óta többször is harcba bocsátkozott a hamisítók ellen: 2010-ben például az eBay-jel fogtak össze az illegális internetes eladások visszaszorításáért.