A 25 éves férfit tettéért 21 hónap börtönbüntetésre ítélték, ezen kívül pedig elveszíti 5 bankszámláját 59.000 dollár értékben, a bűncselekménnyel szerzett bevételből vásárolt autóját és a birtokában levő hamis szoftvereket, DVD-ket, sportmezeket és egyéb árukat 280.720 dollár értékben, tájékoztat az ice.gov.hu.

Az ítéletet megelőző nyomozást az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) Belbiztonsági Nyomozó Hivatala (HSI) végezte. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy Hao Yang és tettestársai olyan hamis termékeket hoztak be Kínából az Egyesült Államokba, amelyeket az országban készültnek tüntettek fel. Yang és tettestársai 2010-től kezdtek el cégeket alapítani az USA-ban, ilyen volt például az MS Technologies, az Aone Electronics, az Arccord Group, az SMC Group és a Smooth LLC. Az utóbbi három céget Yang a lakóhelyéről, Bloomsburg-ből irányította. Yang a saját lakhelyét raktárnak használta, ide érkeztek Kínából azok az alkatrészek, amelyeket helyben készült termékekként árult tovább, gyakran újracsomagolt formában.

Yang egyébként nem csak elektronikai eszközökkel, de hamis szoftverekkel, DVD-kkel, sportmezekkel és más árukkal is kereskedett. Terjesztői szolgáltatásaiért partnere havi 500 dollár „terjesztői díjat” is fizetett neki.

Yang hamis elektronikai (és főleg katonai) eszközökkel folytatott kereskedelmének nagyon súlyosak lehettek volna a következményei, ugyanis nem csak hogy személyi sérülésekhez, de egész katonai akciók meghiúsulásához is vezethettek volna, veszélybe sodorva az egész ország biztonságát.