A kutatási prioritásokról szóló 2014/2015-ös összeállításban leírtak alátámasztják az IPO 2014-2017-es időszakra szóló stratégiai tervét, tájékoztat a www.gov.uk. A tervben a Hivatal bemutatja, hogy hogyan támogatja a brit kormány erőfeszítéseit a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági fejlődés megteremtésében. A kutatási prioritások biztosítják azokat a tényekre alapozott ismereteket, amelyek szükségesek lehetnek a szellemi tulajdon védelmének fejlesztéséhez az Egyesült Királyságban és nemzetközi szinten is.

A fő kutatási területek közé tartozik a szellemitulajdon-jogok megsértésének az üzleti életre és a társadalomra gyakorolt hatása, valamint a tudatosságnövelés és a jogérvényesítés eszközei. Új kutatások kezdődnek a szellemitulajdon-piacok, valamint a beruházások finanszírozása terén is, ezzel támogatva az innováció és a befektetések ösztönzését.

Lord Younger, szellemitulajdon-védelmi miniszter ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

„A szellemi tulajdon gazdasági előnyeiről szerzett ismereteink évről évre növekednek. Az Egyesült Királyságban működő vállalkozásoknál több a kreatív és tudásalapú befektetés, mint az építkezésre és gépekre fordított összeg. A Taylor Wessing-vizsgálat szerint pedig az Egyesült Királyság rendelkezik a világ legjobb szellemitulajdon-védelmi jogrendszerével.”

„A siker nagyrészt az IPO munkájának és azoknak a fejlesztéseknek köszönhető, amelyekkel erős szellemitulajdon-védelmi rendszert épített ki, bátorítva így a brit cégeket az innovatív ötletekbe történő befektetésre az új piacok megtalálása és a bevételnövelés érdekében.”

„De nem elégedhetünk meg ennyivel. Az IPO által meghatározott célok elérése, amelyek erős és világos bizonyítékalapra épültek, elengedhetetlenül fontos az Egyesült Királyság gazdaságának jövőbeni növekedéséhez.”

Az Egyesült Királyság szellemitulajdon-védelmi rendszerét a világ legjobbjának tartják a Taylor Wessing globális IP indexe szerint (a tavaly novemberi adatok alapján) és a brit Szellemitulajdon-védelmi Hivatal olyan erőfeszítést igénylő és innovatív célokat tűzött ki, amelyekkel a szellemi tulajdon védelmére szolgáló jogi keretek tovább fejleszthetők.

Az IPO stratégiai terve szerint a következő pontokra kell hangsúlyt fektetni:

–        a szabadalmi és védjegybejelentések ügyintézési idejének lerövidítése

–        új rendszerek kidolgozása az árva művek kezelésére és a közös jogkezelési rendszerek kiterjesztése

–        nemzetközi jogérvényesítési csúcstalálkozó megszervezése, ahol a fő partnerek megoszthatják egymással a legjobb gyakorlatokat

Az elmúlt 18 hónapban az IPO több kutatási eredményt is közzétett, köztük a sűrűn átfedő szabadalmakról (szabadalmi bozótokról), a szellemi tulajdonnak a beruházások finanszírozását támogató alkalmazásáról és az összetéveszthető védjegyek szándékos használatáról. Az új kutatási programban az alábbi területeket vizsgálják:

–        A jogsértések költsége és a szankcionálás arányossága különösen az online szerzőijog-sértések területén, a formatervezési mintákkal kapcsolatos jogsértések és a szerzőijog-sértések esetén alkalmazott büntetőjogi szankciók. Az IPO azt is vizsgálni fogja, hogy milyen gazdasági hatása van a közösségi médiának tájékoztatási eszközként, valamint olyan útvonalként, ami jogsértő tartalmakhoz irányíthatja a felhasználókat.

–        Az Európai Bizottság szerzői jogi javaslatai ténybeli hátterének feltárása.

–        A létező szellemitulajdon-kereskedelmi platformok vizsgálata az IPO azon törekvéseinek támogatása érdekében, hogy jobb hozzáférést biztosítson a finanszírozáshoz.

–        Annak vizsgálata, hogy hogyan támogatja az Egyesült Királyság szellemitulajdon-védelmi rendszere azt a 8 technológiát, amelyet a kormány az ország tudományos és üzleti lehetőségeinek megalapozójaként határozott meg.

–        Szabadalomfejlesztés a feltörekvő piacokon – ideértve a kényszerengedélyeket – és az Egyesült Királyság szellemitulajdon-alapú iparának a hosszútávú versenyképességre gyakorolt hatása.

Annak vizsgálata, hogy hogyan növekszik a védjegybejelentések száma és hogy hogyan lehet kielégíteni az ezzel kapcsolatos jövőbeni igényeket.