A tudósok a 25 vizsgált tablettából 7-nél állapították meg, hogy azok nem fejtik ki a levonogestrel nevű aktív hatóanyagtól elvárt hatást,  számol be a securingindustry.com.

Az egyik mintában egy teljesen más aktív összetevőt találtak, a sulfamethoxazole nevű antibiotikumot, a másik hat, az előírásoknak nem megfelelő példány pedig nem az elvárt módon bocsátotta ki az aktív hatóanyagot. A sulfamethoxazole-t tartalmazó minta valószínűleg hamisítvány, egy másikat pedig szintén vizsgálnak, annak ellenére, hogy eredetinek tűnik. A vizsgált gyógyszereket a kutatók gyorsítós tömegspektrométeres (AMS) eljárással vizsgálták.

A teszthez szükséges gyógyszereket 15 gyógyszertárból és terjesztőtől szerezték be Limában. Minden minta 60 tablettából állt. 20 márkából válogatták össze a gyógyszereket, amelyek 9 országból származtak (Argentínából, Chiléből, Indiából, Kínából, Kolumbiából, Magyarországról, Pakisztánból, Peruból és Uruguayból).

A vizsgálatot az ACT Konzorcium fizette, a Bill és Melinda Gates Foundation segítségével. Az eredményeket a PloS One című folyóirat mutatta be április 18-án.