A honlapok Gucci termékeket, GHD hajvasalókat, UGG csizmákat és Hollister ruhákat ígértek a vásárlóknak, írja cikkében a Guardian. A megrendelők azonban hoppon maradtak, ugyanis a termékek vagy rossz minőségűek voltak, vagy meg sem érkeztek hozzájuk.

A londoni rendőrség szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó egysége (a Pipcu) tavaly szeptemberben kezdte meg működését és az általuk eltávolíttatott honlapok listáját a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából tették közzé.

“A tény, hogy a Pipcu működésének nyolc hónapja alatt 2500 jogsértő weboldalt tudott eltávolíttatni, bizonyítja a dolgozóink hozzáértését és azt az elkötelezettséget, amivel a szellemi tulajdon megsértése ellen lépünk fel. Ezen oldalak közül sok mögött szervezett bűnözői hálózatok bújtak meg, amelyek nyerészkedtek a mit sem sejtő, minőségi termékeket vásárolni kívánó fogyasztókon.”, nyilatkozta Andy Fyfe, az egység vezetője.

“A fogyasztóknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy az ilyen oldalak látogatásával azt is kockáztatják, hogy a személyes adataikat más csalásokhoz használják fel és a számítógépükön is megjelenhetnek „rosszindulatú” programok”, tette hozzá Fyfe.

Clare Harvell, 42 éves Cheshire-i lakos is áldozatául esett egy ilyen, mostanra már eltávolíttatott honlapnak. Egy pár UGG csizmát rendelt a lányának karácsonyi ajándékként, miután a Google az elsők között ajánlotta fel a kérdéses oldalt. Elmondása szerint az oldalon “jó minőségű képek” voltak és a szájt “teljesen igazinak hatott”. Azonban amikor a csizma megérkezett, Clare-nek csalódnia kellett. “Nagyon olcsónak látszanak. Az eladó 17 fontot tüntetett fel a csomagon értékként, pedig én 70 -nél is többet fizettem. Még csak nem is dobozban voltak, mindössze kartonpapírba csomagolták őket.”

 

Harvell vissza tudta kérni a pénzt a hitelkártya szolgáltatójától, de elmondása szerint az ügy itt nem ért véget, mert a honlap tulajdonosa később vissza akart élni a megszerzett adatokkal.