Egészségügyi források szerint országszerte nagyjából hetven embert ápolnak kórházban a mérgezés miatt, közülük sokan megvakultak. Az Embu városi kórház egyik orvosa elmondta: még mindig nem tudják pontosan, hogy az áldozatok mit fogyasztottak. A mérgezéses tünetekkel kórházba került betegek a vizsgálatok szerint metil-alkoholt tartalmazó szeszes italt fogyasztottak.

Az ország keleti és központi területeiről jelentettek megbetegedéseket. A hatóságok szerint a hamisított italok valószínűleg egyazon forrásból származnak. “Megpróbáljuk beazonosítani a pancsolt szesz forrását. Kivizsgálást indítottunk annak felderítésére, hol és hogyan készítették az italt” – közölték a hatóságok.

A törvénytelenül előállított olcsó szesz okozta halálesetek gyakoriak az afrikai országban, ahol kevés ember engedheti meg magának a hivatalos forgalomban kapható italokat. Számos kenyai település félreeső utcáiban találhatók illegális italmérések, amelyekben marmonkannákból mérik a házi főzésű italokat. A helyi média tájékoztatása szerint az ilyen helyeken egy adag tömény szesz átlagosan 0,12 dollárba (25 forintba) kerül, ezzel szemben egy üveg sörért legalább 1 dollárt (220 forintot) kell fizetni a boltokban.

A faszesz vagy metil-alkohol néven is ismert metanol mesterségesen előállított alkohol, amelyet fagyállóként és oldószerként használnak. Erős méreg, a gyomorba jutva vagy gőz alakjában belélegezve vakságot, majd halált okoz. Az anyagból már 25 grammnyi adag halálos az ember számára.