A kutatást a Sanofi megbízására végezték, számol be a securingindustry.com. Az eredmények szerint a megkérdezettek kétharmada hallott már hamis gyógyszerekről, de 77 százalékuk tájékozatlannak vallotta magát a témában, annak ellenére, hogy 96 százalékuk szerint a hamis gyógyszerek károsak lehetnek az egészségre.

A felmérés során több, mint 5000 fogyasztót kérdeztek meg Franciaországban, Nagy Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a “hamisítás” szót hallva az embereknek a gyógyszereknél előbb jutnak eszébe divat- és luxuscikkek, valamint elektronikai eszközök. Egy hajszálnyival azért hamarabb gondolnak rájuk, mint a hamis pótalkatrészekre.

Világossá vált továbbá, hogy sokan sokfélét tartanak az internetes gyógyszervásárlás veszélyeiről. 78 százalékuk úgy érzi, ugyanolyan biztonságos így vásárolni, mint egy hagyományos gyógyszertárból.

A felmérés szerint a tengerentúli utazást jelölték meg a válaszadók a második leggyakoribb lehetőségként, amikor hamis gyógyszerekkel találkozhat az ember.

“A közvélemény nem kellőképpen tájékozott a hamis gyógyszerekkel és azokkal a veszélyekkel kapcsolatban, amelyek bizonyos vásárlási helyzetekben merülhetnek fel”, mondta Dr. Caroline Atlani, a Sanofi hamisítás elleni részlegének igazgatója.

“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy továbbra is harcolnunk kell a gyógyszerhamisítás ellen, különösen a nyilvánosság figyelmének felhívása útján”, tette hozzá Atlani.

A felmérésből az is kiderül, hogy Franciaországban voltak a legtájékozottabbak a megkérdezettek a gyógyszerhamisítással kapcsolatban. Itt 32 százalék asszociált gyógyszerekre, amikor a hamisítás témája szóba került. Ezen kívül a franciák mutatkoztak a legkevésbé hajlandónak arra, hogy internetes patikáktól vásároljanak. Ezzel szemben a spanyolok tudtak a témáról a legkevesebbet, míg a németeknél voltak a legtöbben készek rá, hogy online gyógyszertárakat használjanak.