Az USTR az AGCOM (az Olasz Kommunikációs Szabályozó Hivatal) működését ismerte el a lépéssel, ami régóta várt rendelkezéseket vezetett be az internetes kalózkodás visszaszorítása, valamint a szellemitulajdon-intenzív iparágak helyzetének megkönnyítése érdekében.

A döntés a legutóbbi, áprilisban megjelentetett Special 301 Report-ban tükröződik vissza, amely az Egyesült Államok kereskedelmi partner-országaiban tapasztalható, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos állapotokat mutatja be.

Olaszországnak a listáról való lekerülése azt jelzi, hogy az olasz kormány jelentős lépéseket tett az internetes jogsértések visszaszorítása érdekében és, hogy az Egyesült Államok továbbra is fontos partnerének tekinti Olaszországot.

Az AGCOM szabályai, amelyek 2014. március 31-én léptek hatályba, hasznosak lesznek az olasz és a külföldi védjegyjogosultaknak is, mert értesítési és eltávolítási eljárásaikkal működő rendszert biztosítanak a nagy volumenű online kalózkodás ellen. A szabályozások bevezetése fontos lépés, és hosszú évek munkájának gyümölcse.

Az Egyesült Államok arra bátorítja Olaszországot, hogy a lendületet kihasználva folytassa a megkezdett munkát.