A statisztikák szerint a nemzetközi bűnözői csoportok számlájára írható, hogy nő a kereslet az olcsó italok iránt, írja a theguardian.com.

Az igények annak ellenére nőnek ilyen mértékben, hogy ezek az italok vakságot, vagy akár halált is okozhatnak a bennük található vegyi anyagok miatt. Az italoknál általában olyan csomagolást alkalmaznak, ami hasonlít a nagy márkákéira, az áruk azonban csak ezek árának töredéke.

Fotó: Nottinghamshire-i Megyei Tanács

Az ezzel kapcsolatos, legutóbbi felmérések eredményeit egy hete mutatták be Londonban egy szellemitulajdon-védelmi csúcstalálkozón, ahol célként a bűnüldöző szervek, az élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrző hatóságok és magáncégek közti együttműködés megerősítését tűzték ki célul a hamisítással kapcsolatos illegális tevékenységek visszaszorításának érdekében, amelyek törvénysértő voltuk mellett egyre nagyobb veszélyt jelentenek a köz egészségére is. Egy másik cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a szofisztikált módszereket alkalmazó bűnöző-hálózatok működésének mikéntjére. Az eseményen 30 ország 300 képviselője vett részt.

A brit egészségügyi miniszterek és az NHS (a brit egészségügy) képviselői aggodalmukat fejezték ki, mert szerintük a gazdasági válság miatt az olcsó hamisítványok elterjedtek és a fogyasztók a spórolás érdekében boldogan kockáztatják akár a testi épségüket is.

Egy, a csúcs számára készített jelentés szerint az elmúlt öt évben hamis italokból ötször többet foglaltak le, ezzel szemben DVD-kből, CD-kből és számítógépes játékokból csak harmadannyit, mivel a fizikai termékeket digitálisak váltották fel.

A hamis termékeket régóta árulják autókból, kocsmákban és piacokon, de egyre többet adnak el belőlük az interneten is, emiatt pedig az eBay és más aukciós oldalak komoly kihívásokkal néznek szembe. A friss adatok szerint egyre több hamis terméket adnak el magánlakásokon és a közösségi médián keresztül.

A londoni csúcson résztvevőknek több olyan esetet is bemutattak, amelyeken keresztül a hamis termékek kereskedelmének veszélyeire hívják fel a figyelmet. Egy ilyen eset volt például, amikor áprilisban a brit határőrök Dovernél 33,360 üres palackot foglaltak le, amelyekre egy ismert vodkagyártó címkéi voltak felragasztva. A szállítmány Lettországból indult, a végcélja ismeretlen volt. Csak ez a szállítmány félmillió fontnyi bevételkiesést jelenthetett volna a brit államnak. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy az ilyen, tömény szeszesitalok hamis változatai komoly egészségkárosodáshoz és akár halálhoz is vezethetnek.

A csúcstalálkozón az élelmiszerhamisítás növekvő problémája is szóba került, ami ellen egyébként az Interpol és az Europol együtt harcol az Opson-hadművelet keretein belül.