radio-orient-2014-06-11

Hallgassa meg a műsort, kattintson a képre!

A Viagra szabadalmának májusi lejártával a kék tabletta piacán is megjelentek a generikumok – ezek azonos hatóanyagokat tartalmaznak, másolják az eredeti termék előállítási folyamatát is, azonban a kutatási és fejlesztési költségek kihagyása miatt olcsóbbak lehetnek. Az USA piacán már általános jelenség az olcsó generikumok jelenléte, itthon azonban még nem nagy az eredeti termék és a szintén legális másolat közötti árkülönbség. Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerint az alacsony, 20-30 százalékos árkülönbség miatt a fogyasztók még nem térnek át a hamisítványokról a generikumokra.

A feketepiac felé fordít a diszkréció igénye is: mint Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője megjegyezte, a vásárlók próbálnak névtelenek maradni, potenciazavar esetében még orvosok előtt sem szívesen beszélnek problémáikról – inkább választják a diszkrét netes vásárlást, ahol egy fotó alapján döntenek a termék mellett. A hamisított vagy feketén árult gyógyszerkészítmények azonban csak külsejükben utánozzák a jó hírnevű márkákat, tartalmukban és hatásukban jelentős eltérések lehetnek – egy ellenőrizetlen, háztáji üzemben készített potencianövelő pedig komoly szív-és érrendszeri problémákat is okozhat.

A Btk. 2013. júliusi változásával a gyógyszerhamisítás a rendőrség hatáskörébe került. Az egyéves tapasztalatokat Csákó Ibolya rendőr alezredes összegezte: a hamis gyógyszerek, a meghamisított készítmények és a Magyarországon nem engedélyezett szerek árusítása többnyire az interneten keresztül történik. „A weboldalak helyett egyre inkább a közösségi portálokon zajlik a hirdetés. A legkeresettebb gyógyszerek a potencianövelő, a teljesítményfokozó, valamint a testsúlycsökkentő készítmények” – azonban a vényköteles készítményeket nem legális az interneten megvásárolni. Ezek a szerek biológiai folyamatokhoz kötöttek, szükséges a szakemberrel való konzultálás. Sárközi Alexandra hozzátette, az Interpol által az illegális gyógyszerkereskedelem és gyógyszerhamisítás  felszámolása érdekében évente szervezett,   nemzetközi akció, a Pangea keretében Magyarországon lefoglalt és vizsgált netes termékek eddig mindig hamisak és illegálisak voltak.

A gyógyszerek mellett a bioboltokban kapható étrend-kiegészítőkkel is vigyázni kell, mivel nincsen olyan szabályozás, ami kötelezővé tenné a szerek összetételének előzetes vizsgálatát. Az utólagos vizsgálatokat az ÁNTSZ végzi, azonban ezek aránya meglehetősen alacsony. A Rádió Orientnek nyilatkozó szakértők elmondták, sok esetben látványos eredményt hozhatnak az étrend-kiegészítők, ám sokat árthatnak, mivel számos alkalommal tiltott gyógyszer-hatóanyagokat tesznek a készítményekbe.

Soha ne vegyenek gyógyszereket az interneten, a készítmények eredete egyedül a gyógyszertárban megbízható – emelték ki egyhangúan a vendégek. Székely Krisztina hozzátette, az online felületek többnyire hamis címmel és azonosíthatatlan üzemeltetőkkel működnek. A weboldalon a hamis műbizonylatok és a nemlétező külföldi szervek jótállása, a garanciák  mind a fogyasztók félrevezetésére szolgálnak.

Sárközi Alexandra a büntetőjogi következmények kapcsán rámutatott: akár 16 éves szabadságvesztésre is ítélhetik a NAV által leleplezett békéscsabai illegális gyógyszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet tagjait. Jelenleg zajlik az ügy bírósági tárgyalása. A vádlottak rossz minőségű termék forgalomba hozatala, áru hamis megjelölése, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység, valamint pénzmosás miatt felelnek. A jogsértők klasszikus módszert követtek, illegális weboldalon több mint 70 országba szállították az Indiából és Kínából rendelt termékeket.