A megállapítás nem nagy meglepetés azok számára, akik már látták milyen körülmények között állítják elő a hamis gyógyszereket, de figyelemre méltó, mivel ez az egyik első szisztematikus-mikrobiális szennyezettség vizsgálat a nyugati piacokon lefoglalt hamis gyógyszerek esetében, írja a securingindustry.com.

A hamis gyógyszerek potenciálisan többféle módon károsak, árthatnak a betegeknek, mert nem tartalmaznak hatóanyagot és ezért hatástalanok, esetleg rossz dózisban tartalmazzák azt vagy káros anyagokkal szennyezettek.

A tanulmányban részt vevő kutatók – az osztrák és kanadai szabályozó hatóságok munkatársai – a saját országukban lefoglalt hamisított és nem engedélyezett gyógyszereket vizsgálták mikrobiális szennyeződések után kutatva, amelyeket lehetőség szerint összehasonlítottak a valódi gyógyszerekkel.

Az eredeti termékekben nem találtak mérhető szennyeződést, míg Kanadában az illegális termékek 23 százaléka, Ausztriában pedig 6 százaléka haladta meg az amerikai és európai gyógyszerkönyv által megállapított határértékeket szennyezettség tekintetében. A szennyezettség „potenciális veszélyt jelent a fogyasztók egészségére”, állapították meg.

A szennyező organizmusok többnyire bacilus fajok voltak, amelyek közül néhány káros lehet az emberekre, bár jelentős patogén törzset nem fedeztek fel a vizsgálat során. A tanulmány a BMC Pharmacology and Toxicology című folyóiratban jelent meg.

„Javasoljuk a mikrobiológiai minőségi elemzések kockázat alapú felvételét az illegális gyógyszerpiac megfigyeléséhez” fejezik be tanulmányukat a szerzők.