A kínai nyelvű, technológiai újdonságokra specializálódott hírportálok szerint az amerikai Apple által gyártott okostelefon-sorozat legújabb, az év második felében várt készülékének a másolata nemsokára a kínai piacokra kerül. Az igazi változatnál silányabb és az eredetinél jóval olcsóbb készülékek külsejükben többnyire az eredeti termékhez hasonlóak és telefonálásra, üzenetküldésre is alkalmasak.

Ahogyan a hamis iPhone 5-ösök és iPhone 4-esek, úgy a másolt iPhone 6-osok is az Apple által nem használt Android operációs rendszer lebutított változatát használják, amely a valódi telefonokon futó iOS-7-es rendszerre hasonlít. Az ennél butább változat, vagyis az operációs rendszerrel nem rendelkező, használhatatlan, de az iPhone 6-ost külsejében csinosan másoló telefonok már május vége óta kaphatóak a kínai interneten. Áruk a legnagyobb e-kereskedelmi portálon, a Taobao-n 15 jüantól (540 forint) 500 jüanig (18 ezer forint) terjed. A telefonok új szériáját nemrég Jimmy Lin, népszerű dél-koreai énekes is “bemutatta” mikroblog-fiókján, hónapokkal a bevezetés előtt.

Az iPhone-okat részben kínai üzemeiben gyártó Apple az elmúlt években számos alkalommal volt kénytelen szembesülni a telefonjairól szóló információk kiszivárogtatásával. Így a nyilvánosságra került fényképeknek és videóknak köszönhetően hónapokkal megjelenése előtt lehetett sejteni azt, hogy az iPhone 4 vagy az iPhone 5 hogyan fog kinézni és miben tér el elődjeitől.