A Kaspersky Lab jelentése szerint a Facebook felületének másolása egy hatalmas és globális üzlet, amellyel a kiberbűnözők a világ számos nyelvén támadják a gyanútlan felhasználókat. A kiberbűnözők sok esetben azért szerzik meg a felhasználók fiókjait, hogy azokon keresztül spameket küldjenek az áldozat barátainak üzenőfalára, amellyel egyszerűen és gyorsan elterjeszthetik a fertőzött üzenetet vagy pénzt csalhatnak ki az ismerőseitől. Továbbá a feltört fiókokat olykor adatgyűjtés céljából is tárolják, amelyekkel később akár célzott támadásokat is indíthatnak.

Az okostelefon vagy tablet tulajdonosként sem árt óvatosnak lenni, hiszen ha mobil eszközről lépünk be a közösségi oldalak felületeire, könnyen megeshet, hogy a telefonunkról is értékes adatokat szerezhetnek meg. Tovább ront a helyzeten, hogy néhány mobil böngésző a címsorban elrejti az oldal nevét, így ezzel együtt a hamis weboldalak címét is.

A Kaspersky Lab tanácsai szerint a a Facebookon keresztül kapunk egy értesítőt, amelyben azt írják, hogy zárolhatják a felhasználói fiókunkat, soha ne adjuk meg a személyes adatainkat a hitelesítő folyamathoz és ne küldjük el a megadott e-mail címre a jelszavunkat, hiszen a Facebook soha nem kéri erre a felhasználóit.

Helyezzük a kurzort a linkre és ellenőrizzük, hogy az biztosan a hivatalos Facebook oldalra vezet. Sőt, a legbiztonságosabb ha manuálisan írjuk be a Facebook URL-t, mert a csalók képesek eltitkolni a weboldal valós címét. Ha manuálisan írjuk be az URL-t, akkor is ellenőrizzük újra, hogy a betöltött oldal nem hamis. Továbbá ne felejtsük el, hogy a Facebook HTTPS protokollt használ az adatok továbbítására, tehát a webcím előtt nem “http://“, hanem “https://“ felirat látható. Ennek hiányában nagy esély van rá, hogy egy pillanat alatt adathalász oldalon találhatjuk magunkat.