A Tramadol tablettákat, amelyek illegálisak Kuvaitban, egy vizsgálat során találta a Kábítószer-ellenes Főigazgatóság, miután a tisztviselőknek gyanús lett egy egyiptomi állampolgárnak küldött csomag, áll az INTERPOL honlapján.

A férfit letartóztatták, és a további vizsgálatok hat ember elfogásához vezettek, akik elismerték, hogy korábban ugyanazzal a módszerrel csempésztek illegális gyógyszereket az országba: az Egyiptomban gyártott hamis autóalkatrészek segítségével.

A különböző hamisítási, gyógyszer-hamisítási és szervezett bűnözési specialistákból álló INTERPOL Kapcsolattartó Csoport (Interpol Liaison Team -ILT) egysége fog segítséget nyújtani Kuvaitban a nyomozás során.

„Nagyra értékeljük az INTERPOL szerepét a szervezett bűnözés elleni harcban és a lakosság tájékoztatásában.” nyilatkozta Souliman Al Fahed altábornagy, a kuvaiti rendőrség vezetője.”A rendőrség továbbra is megosztja tapasztalatait a nemzetközi rendőri közösséggel, hogy jobban védjék a fiatal generációt és az állampolgárokat a szervezett bűnözés hatásától.”

A hét letartóztatott nevét, fényképét és ujjlenyomatát összehasonlították az INTERPOL adatbázisával, a bíbor figyelmeztetést, amely részletezi a csempész-módszert, pedig megküldték mind a 190 tagországnak.

A bíbor figyelmeztetést arra használják, hogy a bűnözők által használt elkövetési módokról, tárgyakról, eszközökről és csempész módszerekről kérjenek vagy adjanak tájékoztatást.

„A gyógyszercsempészet és a hamis árucikkeknek ez a kombinációja ismét jól mutatja a gyakran láthatatlan kapcsolatot a különböző típusú bűncselekmények között, illetve azt, hogy a bűnözők minden lehetőséget megragadnak a nyereség érdekében” nyilatkozta Jean-Michael Louboutin, az INTERPOL rendőri szerveinek ügyvezető igazgatója.

„Az ILT bevetésével és a bíbor figyelmeztetés kiadásával a kuvaiti hatóságok világosan mutatják elköteleződésüket a nemzetközi rendőrségi együttműködésre és a polgárok biztonságának és védelmének biztosítására”, tette hozzá Louboutin.

A tudatosság növelése a gyakran rejtett, bűncselekmények közötti kapcsolatokról kulcsfontosságú eleme az Interpol Turn Back Crime kampányának. A hamis autó- és motorkerékpár-alkatrészek veszélyeztetik a fogyasztók biztonságát, a kampány pedig rávilágít arra, hogy a problémákra válaszképpen az ágazatoknak együtt kell működnie.