Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén áprilisban átfogó jelentést adott ki az antimikrobiális rezisztenciáról, melyben a „poszt-antibiotikum korszakra” figyelmeztet – amikor a közönséges fertőzések és kisebb sérülések is ölni tudnak majd, ami egy nagyon is valós lehetőség a 21. században. A jelentés megállapítja, hogy a baktériumok ellenállása a közönséges antibiotikumokra riasztó méreteket öltött a világ számos részén. A jelentést követően Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem Immunitási, Fertőzési és Evolúciós Központjának professzora, és Jeremy Farrar, a Wellcome Trust igazgatója részletes példákat hoztak fel a kezeléseknek ellenálló betegségekre a Nature magazin vélemény rovatában:

„Azok a gyógyszerek, amik valamikor életet mentettek, ma már hatástalanok. A kloramfenikol, ami egykor az orvosok első választása volt tífusz ellen, ma már a világ sok részén nem hatékony. A kiterjedten gyógyszer-rezisztens TBC, a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), a multirezisztens E-coli és Klebsiella pneumoniae ma már komoly közegészségügyi fenyegetések. A plasmodium falciparum (parazita, ami a malária legveszélyesebb formáját okozza), minden maláriagyógyszer ellen rezisztenciát fejleszt ki, ezáltal fenyegeti a betegséggel szemben elért figyelemre méltó előrehaladást. A HIV egyre ellenállóbb az elsőként választandó antivirális gyógyszerekkel szemben. Az antibiotikumok minden típusát fenyegeti a rezisztencia, mint ahogy számos antivirális, parazitaölő és gombaölő szert is.”

Amint arról a SciDevNet beszámolt, a betegségek szakértői világszerte szeretnének – hasonlóan ahhoz a szervezethez, ami az antimikrobiális rezisztenciát figyeli, és globális megoldásokat dolgoz ki – egy nemzetközi szervezetet összehozni, ami azért dolgozik, hogy csökkentse a hamis, valamint a vény nélkül kapható antibiotikumok elérhetőségét.

A malária hamis gyógyszerekkel történő kezelése során a változó hatóanyagtartalom miatt túl kis mennyiségű artemizininnel találkozik a malária plazmodium, ami ezáltal ellenálló lesz a gyógyszerekkel szemben. A Guardian arról számol be, hogy a ”szúnyogok által terjesztett fertőzés az utolsó malária elleni gyógyszerrel, az arztemizininnel szemben is ellenállóvá válik, főleg a hamis gyógyszereknek és a helytelen adagolásnak köszönhetően.” A WHO malária és trópusi parazita betegségek szakértője, Pierre Ambrose-Thomas panaszkodik a hamis malária-ellenes kezelésekre: ”Ezek a hamis gyógyszerek növelik az artemizininnel szembeni rezisztencia kockázatát, melyet a malária elleni szerek hatásosnál alacsonyabb mennyiségű adagolása fejleszt ki.”

A vény nélkül kapható TBC elleni szerek hasonló hatással vannak: kis mennyiségű antibiotikumnak teszik ki a TBC-t okozó baktériumot, amely így hozzászokik a gyógyszer jelenlétéhez. A CNN jelentése szerint 2012-ben világszerte 450 ezer ember fertőződött meg multi-rezisztens tuberkulózissal.

Már a Truvada nevű gyógyszernek, amely ígéretesnek tűnik a HIV visszaszorításában, is találták hamis változatát az Egyesült Királyságban.