A gyógyszergyárakban előállított termékek minden egyes dobozának egyenként be kell jelentkeznie az uniós informatikai rendszerbe, és csak akkor kerülhetnek ki belőle, amikor a patikákban, kórházakban kiadják a gyógyszereket. Ehhez persze a kiadó helyeken is jelentős informatikai fejlesztéseket kell majd végrehajtani. Hogy milyen hatalmas forgalomról lehet szó, arra vonatkozóan becsült adatok állnak rendelkezésre: európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert érinthet a tervezett rendelkezés, ezek 4600 különböző gyártóhelyről kerülnek ki, illetve 177 000 expediáló-helyen fordulnak meg.

Hazánkban kissé értetlenül állnak a szakemberek a gyártókat és a felhasználókat egyaránt jelentős tehertétellel sújtó új irányelvvel szemben, ugyanis nálunk még nem találtak olyan gyógyszert, ami a legális láncba, vagyis a gyógyszergyártó–kereskedő–patika/kórház/orvosi kézi gyógyszertár bekerült volna. Az EU területén viszont igen, ezért vélik biztonságot szolgáló lépésnek az óriási informatikai fejlesztést, ami persze nem akadályozza meg a feketekereskedelmet, az online árusítást.

Talán némileg sikerül felpuhítani a rendszert, ugyanis értelmetlen a nagyon olcsó, vagy alacsony forgalmú gyógyszereket belevenni, hiszen ezek nincsenek kitéve a hamisítás veszélyének. Ezekről a tagállamok úgynevezett kivételi listát készíthetnek. A kivételi listát hatóanyagonként definiálják, így az originális a generikummal együtt kerülhet fel a listára.

Mind a betegek, mind a gyógyszerpiaci szereplők szempontjából az lenne a szerencsés, ha az informatikai rendszert fokozatosan, lépésről lépésre építenék ki, induláskor a lehető legszűkebb gyógyszerkörrel: tehát minél kevesebb biztonsági elemmel ellátott dobozzal és minél több kivételi listán szereplő gyógyszerrel – közölte lapunkkal dr. Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója.