A Stanford Egyetem ezen témával foglalkozó csapata a dokumentumban arról ír, hogy több tucat olyan klinika weboldalára bukkantak a világhálón, amelyeken komoly kételyeket támasztó eljárásokat népszerűsítenek. A kizárólag modern szépészeti beavatkozást hirdetők közül 50 klinikát választottak ki, ezek ígéreteit összegezték és igyekeztek kiszűrni a sötétebb, a laikusok számára legtöbbször nem teljesen egyértelmű részleteket. Kiderült, hogy az intézmények legnagyobb része nem igazán törődik a tudományos megalapozottsággal, és olyan eredményeket ígér, amelyekre az eddigi kutatások alapján semmilyen garanciát nem nyújthatnak.

Jellemző a helyzetre, hogy az illetékes amerikai hatóság, az FDA, eddig egyetlen ilyen eljárást hagyott jóvá, ennek keretében a fül mögül vételezett sejtekkel az orr és a száj körül látható ráncokat igyekeznek eltüntetni, vagy legalábbis kevésbé láthatóvá tenni. Az anyagban idézett klinikák többsége esetében viszont vagy a szükséges előzetes kísérletek hiányoznak, vagy a terápiánál alkalmazott eszközök bizonyulhatnak nem megfelelőnek – többüknél az őssejtek elkülönítése sem teljesen megoldott a biopsziát követően. Mások őssejtek helyett a trombocitákban (vérlemezkékben) gazdag plazmát alkalmaznak, az őssejtek esetében pedig felmerül a nem kívánt kinövések megjelenése, ahogy az az említett kísérletben is történt.

A hivatalos, kifejezetten szépészeti téren releváns kutatások jelenleg gyerekcipőben járnak, konkrét eredményekről eddig nem igazán hallottunk. Ezek egyikében a mellrákkal küzdőket segítenék a műtét utáni időszakban a zsírszövetek átültetésével, illetve újbóli növesztésével, de még nem igazán világos, hogy a szervezet mennyiben szállítja át azokat más testrészekre. A hivatalosan elismert eredmények hiányában az ilyen eljárásokat hirdető cégek egyértelműen a megbízhatatlan szereplők kategóriájába tartoznak.