A 37 éves férfit, akit egykor a világ öt legjelesebb borszakértőjének egyikeként emlegettek, emellett arra is kötelezték, hogy térítse meg az áldozatainak okozott 28,5 millió dollár kárt.

“A nyilvánosságnak tudnia kell, hogy élelmiszereink és italaink biztonságosak, nem pedig valamiféle boszorkánykonyhai kotyvalékok” – indokolta az ítéletet Richard M. Berman szövetségi bíró.

A kínai származású, de indonéziai állampolgárságú Kurniawan az első ember Amerikában, akit borhamisításért ítéltek el.

Az ügyészség azzal vádolta, hogy szupermarketekben olcsón vásárolt vagy Kínából konténerekben importált kommersz borokat kevert össze, majd adott el öreg márkás, főleg francia borokként gyűjtőknek aranyáron. Ismertebb áldozatai közül Bill Koch üzletember, vitorlázó és gyűjtő például egyszer több mint kétmillió dollárt fizetett 219 üveg pancsolt borért.

Kiváló ízlelőbimbóinak, remek borismeretének és ultramodern kaliforniai hamisítóműhelyének köszönhetően sikerült megtévesztenie a legrutinosabb borgyűjtőket is, és a világ egyik legismertebb borkereskedőjévé felküzdenie magát.

A hamis borok “mágusa” 2004-től 2012-ig, végleges lelepleződéséig folytatta a monumentális csalást. Már 2008-ban majdnem lebukott, mert egy New York-i aukción 1929-es címkével akart eladni egy üveg, a Domaine Ponsot borászatnak tulajdonított bort, holott a francia pincészetet csak 1934-ben alapították, ezt a botrányt azonban még sikerült elsikálnia.

A 16 évesen Amerikába került indonéz férfit büntetésének letöltése után kiutasítják az Egyesült Államokból.

Bűnét kisebbítendő védőügyvédje azzal érvelt a bíróságon, hogy a régi évjáratú márkás borok világában úgymond mindennaposak a hamisítványok.