Az üres kapszulákat gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények gyártóinak értékesítették. A mérgező nehézfémet, krómot tartalmazó anyag felhasználásával készült kapszulákból 440 ezer darabot foglaltak le Ninghaj megyében, egy illegálisan működtetett kis üzemben. Emellett elkoboztak egy mázsa félkész terméket és több mint 700 kiló, ipari zselatinból előállított alapanyagot is.

A nyomozás megállapította, hogy Ninghajban február és július között körülbelül 90 millió ilyen, hamis gyógyszerkapszulát gyártottak, és ezeket maradéktalanul értékesítették a piacon. A hatóságok egyelőre keresik az eladott zselatinkapszulák végállomásait, illetve körözik a négy viszonteladót.

A sajtóbeszámolókból az derült ki, hogy a miniüzem tulajdonosának egy 2012-es kapszulabotrány adta az ötletet, az abban érintett emberek közül alkalmazott tízet. Két éve a hamis kapszulák gyártása miatt 45 ember bukott le, akik közül végül kilenc ellen indult eljárás. Akkor a rendőrök 77 millió kapszulát koboztak el.

Az alapanyagot feldolgozott bőrhulladékból nyerték, és ezt értékesítették a kapszulagyárak számára, amelyek az érvényes szabványok szerint termékeik előállításához kizárólag étkezési zselatint használhatnának.

Az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet annak idején felfüggesztette azon gyógyszerek értékesítését, amelyeket valószínűleg mérgező kapszulában forgalmaznak, és felhívta a figyelmet veszélyességükre.