A USP támogatja a Biztonságos Online Gyógyszertárak Szövetségét, az ASOP-ot, amely a fogyasztók védelmét tűzte ki célul a szélhámos online gyógyszertárak áradatával szemben. A fogyasztók oktatásával, adatgyűjtéssel és terjesztéssel, bevált gyakorlatok fejlesztésével és szabályozási és jogszabályi változásokkal próbálják felvenni a küzdelmet a hamis gyógyszerekkel szemben, jelenti a securingindustry.com.

Úgy vélik, hogy 40-50 ezer aktív online gyógyszerárus van világszerte, és a becslések szerint a legnagyobb illegális szereplők 1 és 2,5 millió dollár közötti eladást végeznek minden hónapban. Mindent egybevetve, a becslések szerint az amerikai weboldalak 97 százaléka nem felel meg az internetes gyógyszereladásra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, például a receptkötelességet illetően.

„Az illegális online gyógyszereladások, melyekbe beletartoznak a hamisítványok és a kifogásolható minőségű termékek is, olyan fenyegetést jelentenek, amelyek közvetlenül elérik a fogyasztókat otthonaikban”, mondta az USP vezérigazgatója, Ronald Piervincenzi.

Az ASOP, amely egy európai szervezetet is létrehozott februárban, úgy véli, hogy az online történő vényköteles gyógyszereladások fele hamisítvány abban az esetben, ha az azokat értékesítő honlapokon a valóságos postai címük nem kerül feltüntetésre. Az ASOP EU és az Európai Szövetség a Gyógyszerekhez való Biztonságos Hozzáférésért (EAASM) tavaly közzétett jelentése szerint az online eladott hamis gyógyszerek összértéke 1,4 milliárd euróra rúgott, és a következő években ez csak növekedni fog.

A USP részvétele a szövetségben rendkívül értékes,  és követendő például szolgálhat mások számára is. Az ASOP tagjai között megtalálható több nagy amerikai gyógyszergyártó cég, valamint gyógyszeripari és gyógyszerészeti szervezetek és szabályozó hatóságok is.

A fogyasztók biztonságos online gyógyszervásárlásai biztosításának következő nagy lépésére az ősszel lehet számítani, amikor az új, általános felső-szintű domain, a .pharmacy elérhetővé válik.

Csak olyan szervezetek férhetnek hozzá a domainhez, amelyeket átvilágított az Amerikai Gyógyszerészeti Fórumok országos szövetsége, a US National Association of Boards of Pharmacy (NABP), és megfelelnek a szabványoknak, előírásoknak.

Mindeközben a LegitScript nevű amerikai cég tanulmánya azt találta, hogy a japán, vényköteles gyógyszereket árusító weboldalak csupán 0,1 százaléka felel meg az Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium által meghatározott szabványoknak. A 2345 vizsgált weboldal közül csupán egy weboldal volt összhangban a Minisztérium szabályaival 2013-ban.