Sárközi Alexandra közleménye szerint a NAV pénzügyi nyomozói a bűnszervezet vezetőjét és tagjait áru hamis megjelölésével, engedély nélküli külkereskedelmi tevékenységgel, rossz minőségű termék forgalomba hozatalával és pénzmosással gyanúsítják.

Az ügy előzményeiről közölte, Békéscsabán 2012 áprilisában tetten értek egy férfit, aki hamis gyógyszerkészítményes küldeményeket adott át egy futárszolgálat sofőrjének. A férfi lakásán tartott házkutatáskor a webáruház számítógépes nyilvántartását és annak teljes készletét lefoglalták, a több mint 206 ezer hamis készítmény értéke meghaladta a 300 millió forintot.

Kiderült, hogy egy “Agent Mulder” álnevet használó férfi és felesége irányította a bűnszervezetet, amely jellemzően Indiából és Kínából – több mint másfél milliárd forint értékben – szerzett be árut. A hamis pirulákat és zseléket fiktív feladók nevében postázták vagy csomagküldő szolgálatokon keresztül juttatták el a vevőkhöz.

A nyomozás feltárta azt is, hogy a webáruház a világ több mint 70 országába értékesített árut, többek között Ausztriába, Brazíliába, Új-Zélandra. A megrendelők vagy utánvéttel, vagy ciprusi és lengyel bankszámlákra utalással fizettek. A számlákról a pénz egy részét a bűnszervezet vezetői felvették, a többit továbbutalták.