Az OLAF vezetésével a vámhatóságok fizikai és röntgenes ellenőrzésnek vetettek alá több száz kiválasztott konténert. Az ellenőrzések során hamis áruk széles skáláját fedték fel, például cigarettát, parfümöt, autó és kerékpáralkatrészeket, játékokat, divatos kiegészítőket és elektronikai eszközöket, jelenti a praguepost.com.

A cigaretták lefoglalása 25 millió eurós vám- és adóveszteséget előzött meg. A lefoglalt cigaretták mennyisége megegyezik azzal, amit 17 ezer ember napi egy dobozzal számolva egy év alatt szívna el. Az akció során lefoglalt áruk értéke, ha azok eredeti termékek lennének, a becslések szerint meghaladná a 65 millió eurót.

A REPLICA akciót az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretében szervezték, az akció eredményeit Brüsszelben osztották meg október elején.

A műveleti fázis során az OLAF segítette az együttműködést az EU tagállamok, Norvégia, Svájc, 11 nemzetközi partner, az Interpol, az Europol, valamint a Vámigazgatások Világszervezete között. Az akciót az OLAF koordinálta, 11, EU-s és kínai összekötő tisztviselő támogatásával, akik együtt dolgoztak Brüsszelben. Ez volt az első alkalom, hogy kínai vámhatósági összekötő tisztviselő is az OLAF központjából dolgozott.

Számos jogtulajdonos értékes információt adott az akció során célba vett termékek kapcsán, és ez több sikeres lefoglaláshoz vezetett. A jogosultakkal való szorosabb együttműködést az OLAF a jövőben is szorgalmazni fogja, különösen az egészségre és biztonságra veszélyes, valamint a környezetre káros termékek esetében.

A legtöbb Uniós nemzetközi kikötő is részt vett a két hetes időszakban, támogatást nyújtva a konténerek ellenőrzéséhez. A valós idejű információcsere lehetővé tette az összes részt vevő szakértő számára, hogy azonosítsák a gyanús hamis termékek áramlását a hétköznapi kereskedelmi ügyletek között.