A megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szerdai közleményében felhívja a figyelmet, hogy a piacokon ismét megjelent az úgynevezett “ál”- vagy “hamis-áfonya” több fajtája, mely ebszőlő vagy csucsor néven ismert.

A növény termése nagyon könnyen összetéveszthető a fekete áfonyával, de azzal ellentétben az „ál-áfonya” termésének fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

A burgonyafélék családjába tartozó ebszőlő termése fürtben képződik, a bogyók héja fekete, de a húsa mindig zöld színű! Nyersen fogyasztva a bogyókban levő solanin méreganyag kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő. A termés ínyencségnek számító lekvár-alapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve!

A szintén a burgonyafélék családjába tartozó kerti csucsor bárhol termeszthető, szabad forgalomban palántaként vásárolható meg. Zöld, még éretlen formájában, illetve nyersen elfogyasztani tilos, mert rendkívül mérgező hatású. A hatóanyagát képző solanint megfelelő módszerekkel gyógyászati célokra is alkalmazzák. Bogyójának fogyasztása azonban már kis mennyiség esetén is súlyos rosszullétet okozhat!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a megyei piacokat és egyúttal kéri a vásárlókat, hogy alaposan győződjenek meg arról, hogy valóban áfonyát vagy hamis áfonyát vásárolnak-e! Nyersen semmiképpen se fogyasszák a „hamis áfonyát”! Amennyiben ezt megtették és panaszaik vannak, haladéktalanul forduljanak orvoshoz és közöljék vele, hogy mit, mennyit fogyasztottak – írják közleményükben.