Közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot az osztrák rendőrség arról, hogy lelepleztek és letartóztattak egy szerb nemzetiségű férfiakból álló, festményeket hamisító bűnszövetkezetet. A letartóztatott bűnözők háromszázezer euró körüli áron kínáltak hamis Picasso képeket, potenciális áldozataikat hamisított eredetiség-igazoló okmányokkal is megtévesztve. Az üzletkötésre a Fünfhaus kerület egyik kávézóját használták – írja a Reuters hírére hivatkozva az Artnet.com hírportál.

Egyelőre nem tudni, hány személyt tudtak becsapni a hamisítványokkal, a bécsi rendőrség épp ezért fordult felhívással a közvéleményhez,  áldozatokat keresve. Picasso festményeit nehéz lehet azonosítani, a művész ugyanis gyakran megfeledkezett azok szignálásáról.

A festő öt gyermeke korábban egy azonosítással foglalkozó szakértői bizottságot hozott létre, ez azonban 1993-ban feloszlott, miután képtelenek voltak dűlőre jutni egy rajzsorozat eredetiségét illetően. Két örökös pedig ezt követően egyeztetés nélkül kezdett önálló hitelesítő okmányok kiállításába. A Picasso-képek azóta a hamisítók kedvelt célpontjai – idézi a cikk az Art News korábbi összeállítását a témában.