Ám a bölcs gondolatok mellett gyakran olyan szerző neve áll, aki sohasem mondott – vagy írt – olyasmit, amit a nevével terjesztettek el. A Femina.hu összegyűjötte a leghíresebb idézeteket, amiket kamu forrásokkal népszerűsítettek.

“Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint az emberi kapcsolatok. Lesz a világon egy generációnyi idióta.” Albert Einstein

Sokan elcsodálkoztak rajta, hogy miként lehet, hogy a tudós száz évvel előre megjósolta az Y generáció sorsát. Volt, akinek ez meg sem fordult a fejében, csak bőszen helyeselt, és már kattintott is a megosztásra, lehetőleg egy olyan képpel együtt, amin okostelefont nyomkodó fiatalok szerepelnek. Valójában azonban semmilyen hiteles forrás nincs, ahol Einstein nevével szerepelne ez a mondat, és még a Wikipédia idézettárában is ismeretlen eredetűnek nyilvánították a szöveget.

“Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok.” Winston Churchill

Egy német férfi, Werner Barke évek óta kutatja a fenti mondat forrását, ami állítólag a néhai brit miniszterelnök szájából hangzott el. Barke munkálatai során semmilyen bizonyítékot nem talált arra vonatkozóan, hogy az idézet tényleg Churchilltől származik, sőt, kiderült, hogy Angliában nem is ismerik.

“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…” Széchenyi István

A mindig aktuális és sokat idézett gondolatsornak valóban köze van Széchenyihez, de csak annyi, hogy a róla íródott életrajzi könyvben szerepel. Surányi Miklós 1936-ban írta az Egyedül vagyunk című művet, ennek második kötetében hangzik el egy vita közben.

“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudhatjuk biztosan, kitől származnak.” Petőfi Sándor

Valószínűleg ez a legigazabb, saját magát alátámasztó – egyébként pont a fentiekhez hasonló esetekre célzó – vicces idézet, mert ahogyan az urbanlegends.hu kinyomozta, az eredeti poénban nem Petőfi Sándort tüntették fel értelmi szerzőnek, hanem Abraham Lincolnt.