„Több száz tonna hamis gyógyszerről és milliónyi tablettáról van szó” mondta Aline Plancon, az Interpol gyógyszeripari bűnüldözési egységének vezetője az AFP-nek.

A hivatal elsősorban a fogyókúrás szereket emelte ki a konferencián, ahol azt mondták, az ír nők orosz rulettet játszanak az egészségükkel, amikor illegális fogyókúrás tablettákat vásárolnak az interneten. Ezekkel ugyanis a szívinfarktust, az agyvérzést és a mentális összeomlást kockáztatják.

A Pfizer által gyártott, merevedési zavar elleni Viagra jelenleg az egyik legnagyobb áldozata a hamisítóknak, sokszor az online eladott tabletták krétából készülnek. A fogamzásgátló tablettákat is hamisítják, ezek gyakran csak rizslisztet tartalmaznak, hangzott el a konferencián.

Bizonyos termékekben olyan összetevőket is találtak, mint a téglapor, cement, padlótisztító, tinta, hintőpor, ólomtartalmú festék vagy akár patkányméreg.

Az Interpol szerint a bűnszervezetek egyre inkább részt vesznek a hamis gyógyszerek kereskedelmében.

A hivatal főleg a fekete-piacon található gyógyszerekre koncentrál, de vannak folyamatban levő ügyek, ahol fennáll a gyanú, hogy legális gyógyszereket lopott az olasz maffia, összedolgozva a romániai és ciprusi szervezett bűnszervezetekkel. A gyógyszereket később más EU-országokban értékesítették.

Idén májusban a Camorra bűnszervezet a Roche mellrák elleni gyógyszerét, a Herceptint lopta el és hamisította, hogy később újra bekerüljön az így  már hamis gyógyszer az európai ellátási láncokba. Később kiderült, hogy az ampullák egy részét felhígították, míg másokban antibiotikumra cserélték a gyógyszert.

Az Interpol eddigi legnagyobb, hamis gyógyszereket célzó akciója tavaly májusban több mint 9,6 millió illegális tabletta lefoglalását – melynek összértéke 32 millió dollár volt – eredményezte 111 országban. 12 ezer weboldalt zártak be, és 434 embert tartóztattak le az akció során.