A New Zealand Herald jelenti, hogy az aucklandi Cordy’s aukciósháznak vissza kellett vonnia két hamis Monet festményt, melyet a híres hamisító, Elmyr de Hory készített, miután felfedezték, hogy hamis Hory képekről van szó, áll a news.artner.com hírportálon.

A két festményt azóta újra bevezették a katalógusba, ”Ismeretlen művész Elmyr de Hory után, Claude Monet után” címkével. Mindkét képet, melyek azóta kalapács alá kerültek Aucklandben, 1000 dollárra becsülték előzetesen.

A festményeket a néhai de Hory testőre és társa, Mark Forgy – aki azóta de Hory szakértő – azonosította hamisítványként. Úgy vélik, hogy a londoni bukméker, Ken Talbot, de Hory régi tisztelője készíthette a festményeket. Talbot azt állította, hogy összesen 400 festményt vásárolt de Horytól, azonban Forgy szerint a legtöbbet a bukméker festette ezek közül.

De Hory magyar származású, Hoffmann Elemér Albert néven született Budapesten 1906-ban. A 20. század egyik legjelentősebb műtárgyhamisítója, állítólag több, mint 1000 hamisítványt festett. Rendkívüli életét, mely során Magyarországról Párizsba, az Egyesült Államokba, és Dél-Amerikába is eljutott, az 1969-es Hamisítvány! című könyvben meséli el Clifford Irving. Irving és de Hory is szerepel Orson Welles dokumentumfilmjében, az 1973-os H mint Hamisításban.

A New Zealand Heraldnak azt nyilatkozta a Cordy egyik árverezője, Andrew Grigg, hogy ”megdöbbenve tapasztalta, hogy mekkora piaca van a hamis hamisítványoknak” és reméli, hogy ez nem indít újabb piaci trendet. Hozzátette, fel fogják hívni a kereskedők figyelmét az ilyen gyakorlatokra.