A hamis terméket első ránézésre a csomagolásáról lehet észrevenni. Amennyiben eredetitől eltérő minőségű a csomagolóanyag, nincs vagy hibás a magyar nyelvű felirat, gyógyszerek esetén nincsen OGYI vagy EU engedélyszám a dobozon, illetve a termék és a csomagolás felirata különbözik egymástól, gyanakodni kell. Hamis termék esetén a külső csomagolás színe, mintázata más lehet, mint a megszokott, előfordul, hogy nincs a dobozban magyar nyelvű terméktájékoztató.

Maga a nyomdaipar már évtizedek óta foglalkozik a nyomtatott termékek eredetiségét bizonyító alapanyagok, nyomtatási és feldolgozási technikák fejlesztésével, alkalmazásával. Általános tévhit, hogy a hamisítás elleni védelem drága. A védelem ára a biztonsági szinttől függ. Az egyszerűbb rendszerek is adhatnak olyan fokú védelmet a terméknek, mellyel már korlátozni lehet a hamisítás iránti kedvet. A nyomtatási költségek meg sem közelítik a biztonsági anyag használatával felmerülő költségeket, azonban a finom vonalak és a bonyolult minták a csomagolások másolását lehetetlenné teszik, így érhető el a magasabb szintű márkavédelem. A festékek tekintetében a biztonságot elsősorban a beszerezhetőségben fedezhetjük fel. Ha egy alapanyag a piacon könnyen elérhető, akkor a hamisítást nem lehet kellőképpen kivédeni, vagy ellenőrizni.

Összegezve és a megfelelő tanulságokat levonva kijelenthetjük, hogy a nagy tömegű termékek gyártásához is rendelkezésre állnak olcsó, azonban már megfelelő biztonságot garantáló megoldások.