Tavaly a szövetségi hatóságok 25 millió dollár értékben foglaltak le hamis árucikkeket csak Houston területén. Ezeknek a többsége Kínából érkezett az Egyesül Államokba. A lefoglalt árucikkek skálája igen széles: a hamis luxustáskáktól kezdve ruhákon és állatgyógyszereken át egészen a gyerekjátékokig minden megtalálható volt.

„Ez a bűncselekményforma nem fog magától eltűnni, ugyanis hatalmas nyereséget termel a bűnözőknek.” nyilatkozta egy nemzetbiztonsági nyomozó. Manapság a bűnözők bármit hamisítanak, amiről úgy gondolják, hogy pénzt fog hozni számukra. Az ünnepi vásárlási szezon hamarosan elkezdődik, ezért fokozottan kérik a fogyasztókat, hogy óvatosan vásároljanak.

Néhány hamis termék akár ólmot is tartalmazhat, egyes játékok pedig fulladásveszélyesek. Az ilyen árucikkek online kerülnek értékesítésre, ami a nyomozók szerint nagyon megváltoztatja a helyzetet, ugyanis így pár kattintás után a kínai gyártótól közvetlenül a fogyasztókhoz kerülnek a veszélyes hamisítványok. A hatóságok azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy óvakodjanak a nyelvtani hibáktól hemzsegő weblapoktól, valamint ha a weblap nevében szerepelnek a „replika”, „utánzat” és „olcsó” szavak. A hamisítással szerzett pénzt a bűnszervezetek további illegális tevékenységekbe fektetik, mint például a kábítószer- és embercsempészet.

Mire figyeljünk oda, hogy ne essünk a hamisítók áldozatául? A lényeg itt is a részletekben rejlik…

Varrás
Ellenőrizd a varrást a címke, zsebek, gombok körül. Mindenképpen egyenesnek, egyenlő hosszúnak kell lennie. Az autentikus, high-end darabokon általában sűrűbb a varrás, mint a hamis megfelelőjükön.

Bőr
A dizájner darabok az esetek nagy részében eredeti bőrből készülnek, melynek szabálytalan textúrája van. A műbőr ezzel szemben szabályos bordázatú. Az igazi bőrnek összetéveszthetetlen az illata is, a műbőrt megszagolva vegyi anyagokat érezhetünk csak.

Cipzár
Az eredeti termékeken a cipzárnak akadálymentesen kell mozognia, valamint az összes fémrész egyszínű és viszonylag súlyos az igazi darabokon. A legtöbb divatház matt fémet használ, a hamisítványokon viszont rossz minőségű, fényes a fém.

Gombok
Bizonyosodj meg róla, hogy a gombok erősen vannak varrva, és a márkalogó rajtuk van.

Logó
A logóknak tökéletesnek kell lenniük. Ha már egy picit is ferdék, akkor valószínűleg nem eredetiek. A legtöbb dizájner táskán metál logó van, így óvakodj bármitől, amin műanyagot látsz. A varrott logóknál pedig szimmetrikusan ugyanannyi varrásnak kell lennie mindkét oldalon.

Helyesírás
Nézd át figyelmesen, hogy helyesen van-e írva minden a címkéken és az eredetiséget igazoló kártyákon. Az olyan feliratok, mint „100% eredeti” gyakran épp az ellenkezőjéről adnak bizonyságot.

Ár
Bármilyen szerencsésnek is érezzük magunkat, ha egy mesés bőrtáskát látunk potom pénzért, sajnos az igazság az, hogy ha az ár túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg átverés van a dologban. A nevetségesen alacsony árak szinte biztosan hamis termékről tanúskodnak.

Csomagolás
Érdemes a termék csomagolását is megvizsgálni. Márkalogóval ellátott porzsák, doboz, bevásárló táska majdnem mindig jár a vásárolt áruhoz, és ezek is magas minőségű anyagokból készültek.