A tavalyi évben először, az MRHA YouTube fiókokat is célba vett, és több mint 18 ezer videót távolíttatott el, melyek a látogatókat hamis gyógyszereket kínáló weboldalakra irányították, jelenti az iracm.com.

A bűnszervezetek azért szakosodnak a vényköteles gyógyszerekre, mert ezek sokkal nagyobb profitot termelnek, mint a kábítószerek, és a kockázat is sokkal kisebb.

A bűnszervezetek, amelyek hamis gyógyszerek eladásával foglalkoztak, minden befektetett euró 200-500 euró közötti profitot termelt. 2010-ben a Vámügyi Világszervezet becslése szerint a hamis gyógyszerek globális piaca elérte a 200 milliárd dollárt is, magyarázta Bernard Leroy, a párizsi Gyógyszerhamisítás Elleni Nemzetközi Kutatóintézet igazgatója.

Nagy-Britanniában az MRHA együttműködik a  domain regisztrátorokkal, hitelkártya-társaságokkal, az Interpollal, a Youtube-al, az Amazonnal, és az eBay-el, hogy azonosítsa a kereskedőket, és eltávolíttassa weboldalaikat és bezárassa fiókjaikat.

Ha a YouTube-on egy videóval kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy illegális árut reklámoz, a nézőket arra kérik, jelentsék a fiókot a YouTube egyik csapatának.

Az eBay amellett, hogy szűrőkkel és más technológiákkal próbál küzdeni a hamis gyógyszerek ellen, együttműködik az MHRA-val és egyéb szabályozó hatóságokkal, akik lehetővé teszik a cég számára, hogy eltávolítsa a kétséges tartalmakat.