Az Ozay Pharmaceuticals tulajdonosát 30 hónap börtönbüntetésre és 150 ezer dollár pénzbírságra ítélték a csalásban való közreműködésért. Üzlettársát tavaly 27 hónap börtönbüntetésre ítélték, jelenti a securingindustry.com.

Az amerikai FDA nyilatkozatában az áll, hogy a férfit hamisított, és félrecímkézett, rákkezelésre használt gyógyszerek csempészetében találták bűnösnek. A férfi az Avastin török változatát, az Altuzant  próbálta többször az Egyesült Államok területére csempészni.

A török férfi elismerte, hogy Altuzant adott el Richard Taylornak, egy gyógyszer-nagykereskedőnek az Egyesült Királyságban. Őt 2013-ban 18 hónap börtönbűntetésre ítélték.

2012-ben az FDA bűnügyi nyomozóirodájának (OCI) munkatársai több amerikai orvosnál foglaltak le Altuzant. Az orvosok mind Taylor ügyfelei voltak. Az OCI végül megállapította, hogy az Altuzan egy része, melyet Taylor és a török férfi árultak, hamis volt, és nem tartalmazott aktív összetevőt.

“Az ellátási láncba kerülő hamis rákellenes gyógyszerek súlyos közegészségügyi hatása arra kényszerítette az FDA-t, mozgósítsa erőforrásait az egész országban azért, hogy nyomára bukkanjon az amerikai nagykereskedőknek és orvosi rendelőknek, amelyek megvásárolták ezt az illegális terméket,” mondta Philip Walsky, az OCI megbízott igazgatója.